Baklava-hamburger felç ‘geliyorum’ der

Yaşlılık hastalığı olarak bilinen inme, artık gençleri de tehdit ediyor. Fast-food beslenme, her öğünde makarna, pilav ve tatlı tüketimi kalp-damar hastalıklarını tetikliyor, felç geçirtiyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Mart 2017 Güncelleme 12 Mart 2017, 02:49
Baklava-hamburger felç ‘geliyorum’ der

İÇİNDEKİLER

Beslenme alışkanlığındaki hatalar ömrü kısaltıyor. Özellikle son yıllarda şah damarı kaynaklı inmelerin çığ gibi arttığını söyleyen İstinye Üniversitesi Hastanesi'nden Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Kalko, "Her yıl 150 bin kişi çeşitli sebeplerden inme geçiriyor. Bunların yüzde 70'i ise şah damarı kaynaklı gelişiyor" diyor. Günümüzde artık gençlerin de damar hastalıklarına yakalandığını söyleyen Prof. Dr. Kalko, pek çok çevresel koşul ve yanlış beslenmenin tetikleyici olduğunu ifade ediyor. Prof. Dr. Yusuf Kalko, damar hastalıklarına ilişkin olarak şu uyarılarda bulunuyor...

ÇOCUKLARA YEDİRMEYİN
Ailelerin özellikle de annelerin yaptığı büyük bir hata var. 'Aç kalacak' endişesi ile çocuğa patates kızartması, hamburger, çeşitli sandviçler, hamurlu ve şekerli yiyecekler yediriyorlar. Oysa bunlarla çocuklar beslenmiyor, obezite ve damar hastalıklarına daha da yaklaşıyor. Yetişkinlerde ise bol yağlı yemekler; sofrada sürekli patates, pirinç pilavı, makarna gibi yemeklerin yanında, porsiyon porsiyon baklava ve tatlıların yer alması damar hastalıklarını daha da tetikliyor. Oysa önlem, düzenli beslenerek ve hareketli yaşamla alınmalı. Akdeniz usulü beslenme en uygun ve tavsiye ettiğimiz beslenme şeklidir. Günde yarım saatlik yürüyüşler damar sağlığı açısından hayati önem taşır.

40 YAŞ SONRASI TEHLİKELİ
Şah damarı kaynaklı inmelerden korunmanın bir diğer en önemli yolu da boyun damarı ultrasonu. Olumsuz sonuçlarla karşılaşmamak için öncelikle 40 yaş üstü herkesin rutin damar kontrollerini yaptırması, ayrıca şah damarı ultrasonunu da atlamaması gerekir. Bu genellikle atlanan çok önemli bir uygulama. Steteskopla yapılacak basit bir dinlemede boyunda duyulan üfürüm ya da ses de bize darlık olup olmadığını hemen söyler. Şah damarı kaynaklı inmeler önlenebilir, yeter ki belirtiler dikkate alınsın ve en önemlisi rutin kontroller ihmal edilmesin.

CERRAHİDE BAŞARI SÜRESİ 10 GÜNE UZADI
Uygulanan inme cerrahisi yöntemiyle hastalarda 10'uncu güne kadar başarı sağlandığını söyleyen Prof. Dr. Yusuf Kalko, şu bilgileri verdi: "Değişik derecelerde inme geçirmiş hastaları yeniden yaşama bağlamak artık mümkün. Bu başarı; hastanın genel durumuna göre bazen konuşma yetisinin geri gelmesi bile söz konusu olabilirken, bazen ayağa kalkmasını dahi sağlayabiliyor. Ameliyatlar lokal anestezi altında gerçekleştiği için yaşı çok ilerlemiş ya da ilave farklı rahatsızlığı olanlara da uygulanabiliyor. 4 yıldır uygulanan yöntemle yaklaşık 500 felçli hasta yeni ve daha konforlu bir yaşam yakaladı."

DOĞRU MÜDAHALE HAYAT KURTARIYOR
"KALP krizi, şah damarı kaynaklı inmeler, bacak damarı tıkanıklığına bağlı kangrenler en sık gördüğümüz damar sorunlarıdır" diyen Prof. Dr. Yusuf Kalko, "Tüm bunlarda erken tanı ve doğru müdahale hayat kurtarıyor" şeklinde konuştu. Bu doğrultuda Damar Sağlığı ve Yaşam Merkezi'ni (DAS) kurduklarını söyleyen Prof. Dr. Kalko, 5 birimden oluşan merkezde başarılı çalışmalar yaptıklarını belirtti.

DOĞUMDAN MEZARA KADAR TAKİP EDER
"Damar sertliği doğumda başlıyor ve mezara kadar bizi takip ediyor" diyen Prof. Dr. Yusuf Kalko, şöyle devam etti: "Bizim damar sertliğinde esas amacımız önleyici tedbirlerdir. Gün gelecek, damar sertliğini de yok edeceğiz. Şu anda bilenen; damar sertliğini önlemek için düzenli yaşanmalı, düzenli beslenmeli, düzenli doktor kontrolüne gidilmeli, düzenli spor yapılmalı ve eğer ilaç alınıyorsa bu ilaçlar düzenli kullanılmalı. Hastalar ilaçlarını akıllarına estiği gibi kesmemeli. Bunları yaparsak sorun çok kolay çözülecektir."

ŞAH DAMARI KAYNAKLI İNMENİN BELİRTİLERİ
♦ Baş dönmesi
♦ Geçici görme kaybı
♦ Geçici şuur kaybı
♦ Konuşma bozukluğu
♦ El ve ayaklarda güçsüzlük