El-ayak-yüz şişer böbrek biter

Kötü alışkanlıklar böbrekleri tehdit ediyor. Ülkemizde her 7 kişiden birinde kronik böbrek rahatsızlıkları görüldüğünü söyleyen uzmanlar, ‘Dikkat çekici belirtileri gözden kaçırmayın’ uyarısı yapıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Mart 2017 Güncelleme 10 Mart 2017, 00:00
El-ayak-yüz şişer böbrek biter

İÇİNDEKİLER

Bilinçsiz ve sağlıksız alışkanlıklar böbrekleri bitiriyor. Tansiyon ve kandaki alyuvar dengesini sağlayan, vücudu atıklardan arındırma gibi önemli görevleri olan böbrekleri korumak için önlem almak gerekiyor. Prof. Dr. Murat Tuncer, böbrekleri tehdit eden yanlışları ve yapılması gerekenleri şöyle anlatıyor...

AFFEDİLMEZ HATALAR
Yeterince su içmemek: Vücudun susuz kalması ile ilk olarak böbrekler alarm verir. Sağlıklı bir insanın günde 1.5-2 litre su içmesi gereklidir. Yeterince su alınmadığında böbreklerde taş oluşma ihtimali artar.

Fazla protein tüketmek: Birçok böbrek hastalığında idrarda atılan protein miktarı artar. Bu da böbreklerde geri dönüşü olmayan hasarlara yol açabilir. Fazla protein tüketmek, böbrek hastalığını hızlandırır. Birçok gencin vücut geliştirme adına kontrolsüzce aldığı takviye proteinler akut böbrek yetmezliğine yol açabilir.

Bilinçsiz ilaç kullanmak: Doktor tarafından önerilmedikçe asla antibiyotik ve ağrı kesici alınmamalıdır. Çünkü bilinçsiz içilen bu ilaçlar böbrek yetmezliğine neden olur.

Kontrolsüz tansiyon: Kan basıncı yüksekliği kalp ve damar hastalıklarının yanı sıra, böbrek yetmezliğine de neden olabilir. Tansiyon hastalarının ilaçlarını kullanmaları, kan basınçları ideal seviyelerde olmadığı sürece bir anlam ifade etmez. Kan basıncı mutlaka büyük 130, küçük 80 ve altında olmalıdır.

FAZLA TUZ KULLANIMI
Sağlıklı bir insan için günde 4 gram tuz tüketmek yeterli oluyor. Fazla tuz kullanımı kan basıncını artırarak kalpdamar hastalıkları ile birlikte böbrek hastalıklarını da tetikliyor. Bunun için ilk adım olarak masadan tuzlukların kaldırılması gerekiyor.

BU BELİRTİLERLE ALARM VERİYOR
Ayak bilekleri, el ve yüzde şişme. Çabuk yorulma. Bulantı ve kusma. Geceleri nedensiz yere idrara çıkma ve idrar alışkanlığında değişiklik. Tansiyonun yüksek olması. Nefes darlığı, nefes almada zorluk. Tat almada bozukluk. Kötü nefes kokusu.

İDRAR TUTMAK
Zararlı sıvı atıklar idrarla atılır. İdrar tutmak; tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarına, mesane yapısının bozulmasına ve böbrek yetmezliğine neden olur.

HANGİ GIDALAR KORUMA SAĞLAR?
* Kalsiyum ve D vitamini içeriği ile yoğurt böbrek sağlığında etkili olur. Özellikle yemek arasında yoğurt yiyin.
* Çinko, demir ve Omega-3 içeren kabak çekirdeği böbrekleri temizler.
* Elma, özellikle de kırmızı olanı böbrek hastalıklarının tedavisine destek verir. Aynı zamanda koruyucudur.
* Bal kabağı özellikle böbrek taşı sorunu olanlara iyi gelir. İçeriğindeki kalsiyum taş oluşumunu önler.
* İçerdiği vitamin ve minerallerle maydanoz böbrekleri temizler, sağlıklı çalışmasını sağlar.
* Mürdüm eriği böbrek başta olmak üzere, kalp ve kolesterol hastalıklarına da iyi gelir.
* Somon balığı böbreklerin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.