ONda şifa var

Kadınlar dikkat! Hastalıklara meydan okumak için vitaminleri eksik etmemeniz gerekiyor. Uzmanlar beslenme düzeninde yer alması şart olan 10 vitamini ve hangi gıdalarda bulunduğunu şöyle sıralıyor:

takvim.com.tr
takvim.com.tr GAZETE
ONda şifa var
A VİTAMİNİ: Kemikleri, dişleri güçlendirir.
Yaşlanma sürecini yavaşlatır. Havuç, kavun, kabak, kayısı, domates, karpuz, brokoli, lahana, şeftali, ıspanak, karaciğer ve sütte bulunur.
B2 VİTAMİNİ: Vücutta karıncalanma, uyuşma, asabiyet, stres ve yorgunluğu azaltır.
Eksikliğinde boğaz ağrısı, ağızda yaralara yol açar. En çok sakatat, peynir, süt, yoğurt, yeşil yapraklı sebzeler, yumurta, badem, fındık ve mantarda vardır.
B6 VİTAMİNİ: Depresyon, kalp hastalıkları ve hafıza kaybını azaltır.
Hamile kadınlarda sabah bulantılarını önler. Muz, et, fasulye, balık, fındık ve kuru meyvelerde bolca bulunur.
B7 VİTAMİNİ: Ter bezlerini, saç ve cildi sağlıklı tutar.
Kolesterolü dengeler. Kansızlığı giderir. Balık, patates, badem, havuç, muz, biber, yumurta sarısı, süt ve süt ürünlerinde vardır.
B9 VİTAMİNİ: Kalp hastalığı, yüksek tansiyon, Alzheimer, depresyon, kanser ve hafıza kaybını önler. Folik asit olarak da bilinir.
Doğurğanlıı artırır. Yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller, portakal suyu, kuşkonmaz, kavun, çilek ve yumurtada bulunur.
B12 VİTAMİNİ: Hafıza kaybı, kalp hastalıkları ve kansızlığı önler. Beynin işleyişini korur. Eksikliğinde sinirlilik, depresyon ve cilt kırışıklığı, ağızda yaralar oluşur. Yumurta, balık, et, süt, yoğurt ve güçlendirilmiş kahvaltılık tahıllarda vardır.
C VİTAMİNİ: Kanser, kalp hastalıkları ve doku hasarına iyi gelir. Brokoli, kivi, portakal, biber ve çilekte bulunur.
D VİTAMİNİ: Romatizma ağrılarına ve kansere iyi gelir. Yağlı balık, süt, karaciğer ve yumurtada vardır.
E VİTAMİNİ: Yaşlılığın izlerini siler. Kalp hastalığı, katarakt ve kanseri önlemeye yardımcı olur. Fındık, badem, ıspanak bu vitamini içerir.
K VİTAMİNİ: Kalp hastalıkları riskini azaltır. Yeşil yapraklı sebzeler, balık ve soya yağı bu vitamini içerir.