Her yaşın beslenme programı var

Her yaşa uygun beslenme programıyla sağlıklı ve uzun bir ömrün kapıları aralanıyor. Uzmanlar, ‘18-25 yaşında yeşilbiber, 30-35 yaşında siyah dut, 50-60 yaşlarında keten tohumu tüketin’ diyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Nisan 2016 Güncelleme 19 Nisan 2016, 00:19
Her yaşın beslenme programı var

İÇİNDEKİLER

Doğumdan, ileri yaşlara kadar sağlıklı yaşamak hastalıklardan korunmak için her yaşa uygun beslenmek gerekiyor. Uzmanlar, yaş yaş beslenme haritası çıkararak rahat ve uzun yaşamın sırlarını paylaşıyor:

11-13 YAŞ: Süt ve süt ürünleri, taze meyve, ıspanak, biber, brokoli gibi kalsiyum zengini sebzeler tüketilmesi gerekir.

13-18 YAŞ: Demir zengini yağsız kırmızı et, deniz ürünleri, sebzemeyveler, tahıllar, demir zengini gıdalar tercih edilmelidir.

18-25 YAŞ: Taze meyve-sebzeler, Yeşil biber, limon ve kalsiyum alınması gerekir.

25-30 YAŞ: Folik asit alımını artırmak gereklidir. Yeşil yapraklı sebzelerle, meyve ve bakliyattan karşılamak mümkün.

30-35 yaş: Antioksidan gücü yüksek gıdalar tüketilmelidir: Karpuz, domates, kayısı, havuç, siyah dut, vişne, kiraz ve üzüm.

35-40 YAŞ: Aminoasitlerden zengin hayvansal proteinler; yeterli miktarda B vitamini ve kalsiyum tüketilmesi önemlidir. Tahıllar, yarım yağlı süt ve süt ürünleri, balık, hindi ve tavuk yenilmeli.

45-50 YAŞ: Omega 3'ten zengin deniz ürünleri, soya, ceviz, fındık ihtiva etmelidir.

50-60 YAŞ: Zeytinyağından yararlanmak, sebze-meyvelere öncelik vermek şarttır. Soya, keten tohumu ve tahıllar yararlıdır.

60 YAŞ: B vitamini yanında kalsiyum açısından da yeterli, temel yağ asitlerinden, temel aminoasitlerden ve posadan zengin bir beslenme tarzı olmalıdır. Beslenme biçimi hipertansiyon, şeker ve damar hastalıkları durumuna göre özel planlanmalıdır.