Zeytinyağı ile ışıldayın

Kış soğuğundan yıpranan cildinizi yaza hazırlarken bal ve zeytinyağından faydalanın. Bal cilde canlılık kazandırırken zeytinyağı yatıştırıcı özelliğiyle kızarıklıkları yok ediyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Mart 2016 Güncelleme 13 Mart 2016, 01:27
Zeytinyağı ile ışıldayın

İÇİNDEKİLER

Soğuk havanın kurutup nemsiz bıraktığı ve matlaştırdığı ciltlere yapılacak bahar bakımı ile taze ve diri bir cilt hayal değil. Anadolu Sağlık Merkezi'nden Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Figen Akın, ışıltılı bir cilde sahip olmak isteyenlere, "Öncelikle cilt bakımınızı günlük ve haftalık periyotlara ayırarak işe başlayabilirsiniz" diye seslendi. Dr. Akın, "Günlük bakımda cilt her gün temizlenmeli, ardından bir tonik ve mutlaka nemlendirici uygulanmalı. Haftalık bakımda ise yaz döneminde nem maskeleri veya kırışıklık önleyici antioksidan maskeler temiz cilde banyo sonrası 15-20 dakika kalacak şekilde uygulanmalıdır" şeklinde konuştu. Dr. Figen Akın, ciltlere bahar getiren şu tavsiyelerde bulundu...

DOĞAL GÜZELLİK
"Bal ve zeytinyağı cildi besleyen en önemli besin maddelerinin başında geliyor. Kuru ciltlerin nemlendirilmesine büyük oranda etkisi olan bal, cilde parlaklık ve canlılık kazandırırken, aynı zamanda antibakteriyel etkisiyle hafif cilt kızarıklıklarını giderebiliyor. Cildi yatıştırıcı özelliğiyle ön plana çıkan zeytinyağı ise cilde uygulandığında birçok egzama türünde fayda sağlarken, bebeklerdeki pişikleri tedavi etmede yar- dımcı olabiliyor. Öte yan- dan leke açıcı olarak kullanılan sirke, yoğurt, Hindistan cevizi gibi gıdalar tam tersine ciltte lekelenmelere yol açıyor."

ÜZÜM VE BALI KLA TENİNİZİ BESLEYİN
Sağlıklı
bir cilt için dışarıdan olduğu kadar içeriden de vücudu beslemek gerek. Günde 8 bardak su tüketimi oldukça önemli. Ayrıca antioksidan zengini, basit karbonhidratlı ve Omega 3 içeren gıdalar da cilt sağlığı üzerinde olumlu etki sağlıyor. Omega-3 cilt yaşlanmasını önlüyor ve yaşlanma belirtilerini hafifletiyor. Yerel balıklarımızdan uskumru, hamsi ve levrek, en zengin Omega 3 kaynağı. Üzüm, erik, elma, çilek, böğürtlen, yabanmersini, nar ve kiraz içerdikleri antioksidanla cildi güzelleştiriyor.

YAĞLI KREMLERİ KALDIRMA ZAMANI
içindE
bulunduğumuz bahar mevsiminde kışın kullandığınız yağ içeriği yüksek olan nemlendirici ürünleri bırakmalısınız. Yağ oranı fazla olan ürünler, cildinizin yağ dengesini bozarak, sivilce tarzı oluşumlara yol açabilir. Pürüzsüz bir cilt için şu günlerde az yağlı ve hafif ürünler tercih etmelisiniz. Öte yandan baharla birlikte yüzünü göstermeye başlayan güneş, bazı cilt hastalıklarının ortaya çıkmasını kolaylaştırdığı gibi cilt lekelerini de belirginleştirir. Bu nedenle cildinizi güneşten korumaya bahar ayında başlamalı ve cildinize uygun güneş koruyucular kullanmalısınız.

HER CİLT TİPİNİN BAKIMI AYRIDIR
Kuru ciltler: Geceleri sabun içermeyen bir ürün ile yüzünüzü temizleyin. Gündüz ise sadece duru su uygulayın. Nemlendirici olarak gliserin, hyaluronik asid ya da dimethicone içeren, cildin kurumasını engelleyen nemlendiriciler tercih edin.

Yağlı ciltler: Yağı absorbe edici özelliği bulunan (attapulgite, polysorbate, Cetyl alcohol içeren) likid ya da jel olarak formüle edilmiş temizleyicileri günde 1-2 defa kullanın. Kakao yağı, lanolin gibi maddeler içeren temizleyici ürünlerden uzak durun.

Karma ciltler: T bölgeniz (alın, burun ve çene) çok yağlı ise astringen özellikte bir ürünü günde bir defa sadece bu bölgeye uygulayabilirsiniz. Nemlendirirken dikkat edilmesi gereken nokta ise nemlendiriciyi sadece yanaklar gibi kuruluk hissettiğiniz bölgelere uygulamanız.

YARIN : SAÇ DÖKÜLMESİNİ ENGELLEYEN GIDALAR

HAZIRLAYAN: HÜLYA BALCI