Uyusun da okusun!

İyi bir uykunun başarı getirdiğini söyleyen uzmanlar, 'İlkokul öğrencileri günde 8.5, ortaokul ise 8 saatin altında uyumamalı' dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Şubat 2016 Güncelleme 07 Şubat 2016, 00:00
Uyusun da okusun!

İÇİNDEKİLER

Öğrenciler yarın ders başı yapmaya hazırlanırken, uzmanlar tatilde bozulan uyku düzenine dikkat çekti. Türk Uyku Tıbbı Derneği (TUTD) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Aksu, uyku düzenini yeniden kurmak için çocukların yataktan kalkma saatlerinin standart hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Tatil günlerinde çocukların geç yatıp geç kalktığını, bunun da insanın biyoritmine, 'kirkadiyen' denilen uyku/uyanıklık düzenini sağlayan ritme aykırı olduğunu belirten Prof. Dr. Aksu, şu önerilerde bulundu:

'SÜRE DEĞİŞKENDİR'
"Bugünden itibaren öğleden sonra uyku kaçırıcı çay-kahve ve gazlı içecekler içirmeyin. Çocuğun uyuması gereken saatten 30 dakika öncesinde yatmasını sağlayın. Herkes için her yaş için uyku süresi değişkendir. Genetik olarak 8 saatlik uykuya programlanmışsak, 7 saat uykuyla başarılı olamayız. Bu sürenin ilkokulda 8.5 saatin altına; ortaokulda da hiçbir zaman 8 saatin altına inmemesi gerekir."