Enginarın suyu Alzheimer sonu

Yüksek kolesterol, tansiyon gibi hastalıklara ilaç gibi gelen enginarın beyin fonksiyonlarını güçlendirdiği bildirildi. K vitamini zengini bu sebzenin suyu da Alzheimer'la savaşıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Kasım 2015 Güncelleme 10 Kasım 2015, 00:00
Enginarın suyu Alzheimer sonu

İÇİNDEKİLER

Kış aylarının popüler bir besin kaynağı olan enginar, C ve K vitamini içeriyor. Sağlığa faydaları saymakla bitmeyen bu sebzenin suyu ve yaprağı da şifa dağıtıyor. Enginar düzenli olarak tüketildiğinde bünyenin ihtiyaç duyduğu magnezyum, çinko, demir, potasyumu sağlar diyen uzmanlar, "Bunun yanında bünyenin lif ihtiyacını giderir, kalsiyum açısından da zengin bir besin kaynağıdır" şeklinde konuşuyor. Hastalıklarla nasıl savaştığını ise şöyle anlatıyor:

KAN HÜCRELERİNİ KUVVETLENDİRİR:
Enginar, potasyum, kalsiyum, demir, bakır ve fosfor gibi birçok mineraller açısından zengin bir besindir. Bakırın özellikle kırmızı kan hücreleri üzerinde önemli etkisi vardır. Kırmızı kan hücrelerinin korunmasını ve sayılarının artmasını sağlar.

KOLESTEROL:
Yapılan bazı bilimsel araştırmalar enginarın kolesterol seviyesini sağlıklı seviyede tutmak için önemli katkı sağladığını ortaya koymuştur. Enginar yapraklarının kötü kolesterolü düşürdüğü ve sağlıklı seviyede tuttuğu, iyi kolesterol üzerinde ise herhangi bir olumsuz etkisinin olmadığı bilimsel olarak ortaya konulmuştur.

SİNDİRİM SİSTEMİ:
Yüksek derecede lif içeren bütün besinler sindirim sistemi sağlığını korumak açısından çok etkilidir. Bunlardan bir taneside enginardır. Enginarın içerdiği lifler özellikle mide sağlığı için önemlidir. Ayrıca enginarın içerdiği asitler midede asit seviyelerinin düzenli seviyede olmasını sağlar.

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİCİ:
Enginarın antioksidan özelliğinden bahsetmiştik. Ayrıca iyi bir C vitamini deposudur. 100 gramlık bir enginar ortalama yüzde 20 C vitamini sağlar. C vitamini açısından zengin gıdaların tüketimi, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir ve serbest radikaller, virüslere karşı bünyeyi korur.

KEMİK SAĞLIĞI:
K vitamini kemik sağlığı açısından önemlidir. Enginar, K vitaminini zengin miktarda içerir. Bu özelliği ile kemiklerin sağlıklı yapısının dejenere olmasına izin vermez.

HÜCRELERİ GÜÇLENDİRİR:
Enginar, hücrelerin gerekli hareketleri için çok önemli olan niasin ve B-6 fazla miktarda içermektedir. Bu özelliği sayesinde hücre sağlığının korunması, hasarlı hücrelerin onarılması noktasında ciddi katkısı olur.

DİYABET:
Enginar yaprağının çayının kan şekerini düşürme özelliği vardır. Kan şekerinin düşmesinden dolayı ortaya çıkabilecek sorunları ortadan kaldırır.

ALZHEİMER:
Enginar suyu Alzheimer hastalığına karşı etkili bir tedavi olarak uygulanabilir. Yapılan araştırmalarda K vitamininin ayrıca bu hastalıkla mücadelede önemli katkıda bulunduğu ortaya kondu. Ayrıca enginar suyu kan basıncını sağlıklı seviyede tutmada önemli rol oynadığı bilinmektedir. Bunun dışında enginar suyu kanın akışkanlığını arttırarak damarların tıkanmasına engel olur.

ANEMİ:
Vücudun bir hastalıktan etkilenmesinin birçok sebebi vardır. Bu sebepler bir araya geldiğinde hastalıklar ortaya çıkar. Anemi bünyenin aşırı derecede demir eksikliğine maruz kalması sonucu ortaya çıkar. Enginar ise demir açısından çok zengin bir şifa kaynağıdır. Düzenli olarak tüketilmesi durumunda bu sorun ortadan kalkabilir.

KARACİĞER:
Enginar kolesterolü sağlıklı seviyede tuttuğu için karaciğerin bu ağır yükünü hafifletir ve sağlığını korur. Bu özelliğin yanında kolesterolü dengeler ve yüksek kolestrolden kaynaklanan felç ve inme gibi risklerden korur.