Şifa kabuğunda

Sebze ve meyvelerin kendisi kadar kabukları da şifa dağıtıyor. Elma kabuğu kansere, salatalık cilde ilaç gibi geliyor, patlıcan beyin hücrelerini koruyor, portakal cilt hastalıklarına karşı kalkan oluyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Ekim 2015 Güncelleme 13 Ekim 2015, 00:00
Şifa kabuğunda

İÇİNDEKİLER

Doğanın sunduğu mucizevi yiyecekler kabuklarıyla da şifa dağıtıyor. Sağlık için bazı besinleri özellikle kabuklarıyla tüketmek gerekiyor. Florida Üniversitesi'nde Prof. Dr. Susan Percival, bazı önemli antioksidanların kabukta bulunduğunu belirterek, hangi hastalıklara iyi geldiğini anlatıyor:

Elma: Cornell Üniversitesi araştırmacıları elma kabuğunun, içindeki tatlı beyaz bölgeye göre yüzde 87 oranda daha fazla kanser karşıtı fotokimyasal içerdiğini tespit etmiştir. Eğer soyulmamış bir elmayı çiğnemek zor geliyorsa, dış yüzeyini kaplamak için kabuklarını yer fıstığı ezmesine batırabilirsin. Ya da kabuklarından bir elma çayı yapıp içebilirsiniz.

Salatalık: Kendisinde neredeyse hiç kalori bulunmayan bu yiyeceğin kabuğu, deriyi dolgunlaştıran, kırışıklığı önleyen kolajen olan silisten meydana geliyor. Sizde güzel ve pürüzsüz bir cilt için bol bol salatalık tüketin.

Patlıcan: Bu mor renkli yiyecekten bir şerit sıyırdığında 300 miligram nasunin elde edersiniz. Bu nasunin beyin hücrelerinin hasar görmesini engelleyen bir antioksidan olarak beyin sağlığı için önemlidir. Ayrıca patlıcan kramplarını engelleme özelliğine sahip potasyum, bağışıklığı güçlendirici magnezyum ve lif içerir.

Kivi: İnce, tüylü kabuğunda bulunan kimyasal bileşenler staph bakteri ve kolibakteri ile savaşır. Bedeni mikroplara karşı korur.

Portakal: Kabuğunun üst kısmında bulunan d-limonene UV ışınlarının ölümcül düşmanıdır. Arizona Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmada haftada bir çay kaşığı kadar portakal kabuğu yemenin deri kanseri riskini yüzde 30 azalttığı görülmüştür.