Lavanta ile aşka doyma

Hoş kokusu dikkat çeken lavanta, cinsel hayata olumlu katkı sağlıyor. Birkaç damla lavanta kokusu çiftlerde afrodizyak etki yaratıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Mart 2015 Güncelleme 02 Mart 2015, 00:00
Lavanta ile aşka doyma

İÇİNDEKİLER

Kokusuyla meşhur çok nadide çiçeklerden biri olan lavanta, sağlık açısından birçok fayda sağlıyor. Özellikle sinir sistemi üzerinde olan olumlu etkilerinin saymakla bitmeyeceğini aktaran uzmanlar, lavantanın içerdiği hoş aromasıyla sakinleştirici etkiye sahip olduğunu vurguluyor. A ve C vitaminleri açısından oldukça zengin, protein, kalsiyum ve demir içeren lavantanın sağlığa faydaları işte şöyle...

Ciltteki kırışıklıkları giderir:
Lavantanın antiseptik ve antifungal özellikleri cilt sağlığı bakımında harikalar yaratabilir. Özellikle lavantanın içerdiği esansiyel yağlar cilt problemlerinin giderilmesi için etkilidir. Lavantanın içerdiği besinler kızarıklık, yara ve enfeksiyonların ortadan kalkmasını sağlayarak kusursuz cilt sahibi olmanıza katkıda bulunur. Aknenin yanında ciltte meydana gelen egzama hastalıklarına karşı da etkili sonuçlar verebilir. Özellikle lavanta yağı egzama kaşıntılarının tedavisinde çok etkili sonuçlar verebilmektedir. Lavanta ciltte başta yaşlanmadan kaynaklanan sorunlar olmak üzere birçok farklı nedenlerden dolayı meydana gelen kırışıklıkların giderilmesine yardımcı olabilir. Lavanta yağı düzenli olarak cilde 20 dakika boyunca uygulandığında cildin genç kalmasına yardımcı olabilir.

Saçlara parlaklık kazandırır:
Lavanta cilt sağlığı yanında saç sağlığına da ciddi anlamda katkıda bulunur. Saçların canlanmasını sağlar, dökülmeyi engelleyebilir ve dökülmeye neden olan faktörlerin ortadan kalkmasına yardımcı olur. Kafa derisine uygulandığında kepek sorununu çözer. Saçların uzamasını teşvik eder ve doğal bir parlaklık kazandırır.

Stres ve Depresyona karşı etkilidir:
Lavantanın içerdiği esansiyel yağların sakinleştirici ve yatıştırıcı özelliği vardır ve depresyona karşı etkilidir. Lavantanın kokusu sinir sisteminin rahatlamasını teşvik eder ve ruh sağlığını korur. Bunun için odanızın bir kenarında kavanozda lavanta yetiştirmeniz bile yeterlidir.

Sindirim Sistemi:
Hazımsızlık çok sık rastlanan ve peptik ülsere neden olan bir rahatsızlıktır. Lavanta yağı sindirim sistemindeki ağrıları yatıştırır ve ayrıca safra salgılanmasını teşvik eder. Bunun dışında gaz ve kabızlık sorunlarına karşı etkilidir. Lavanta çayı tüketimi sinir, bağırsak bozuklukları, hazımsızlık gibi sorunların ortadan kalkmasını sağlar. Bu amaç doğrultusunda lavanta tomurcukları da çorbalarda kullanılabilir.

Yaraları hızlı iyileştirir:
Özellikle lavanta yağının çok etkili antiseptik özelliği vardır. Tropikal olarak kesiklere, çiziklere uygulanabilir. Yaralara uygulandığında hücrelerin iyileşmesini hızlandırır. Bunun dışında doğal antibiyotik özelliğinden dolayı yaraların enfeksiyon kapmasına engel olabilir. Mide Bulantısını giderir: Lavanta mide bulantıları ve mide semptomlarının giderilmesine yardımcı olur. Bu amaçla kulak arkasına veya göbek altına lavanta yağı uygulanması yeterli olacaktır.

Bağırsakları Temizler:
Bağırsaklardaki zararlı bakterilerin artması şişkinliğe neden olur. Bu durumdan kurtulmak için zararlı bakterilerin ortadan kaldırılması gerekir. Bunun en etkili yolu ise yoğurda bir miktar lavanta katarak tüketmektir. Bu şekilde lavanta tüketimi aynı zamanda bağırsak sağlığının korunmasını sağlar.

Kas Ağrıları hafifletir:
Lavantanın banyosu genel anlamda bir rahatlama sağlar. Duş alınan suya 6-7 şeker kaşığı lavanta yağı katılması kas ağrılarının giderilmesine yardımcı olur. Bunun yanında ayrıca 2-3 fincan da süt karıştırabilirsiniz. Kanamalar: Lavantanın kanamaları durdurma özelliği vardır. Kanama olan kısma uygulanarak üzerine buz uygulanabilir. Aynı şekilde kanama olan kısma lavanta yağı uygulayarak üzerine buz koyun ve kanama duruncaya kadar baskı yapın.