Damar dostu mantar

Kalp-damar sağlığının korunmasında doğru ve bilinçli beslenme önemli rol oynuyor. Prof. Dr. Mocan, 'Çinko zengini mantar yiyin. Damar sağlığınızı koruyun' diyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Aralık 2014 Güncelleme 05 Aralık 2014, 01:37
Damar dostu mantar

İÇİNDEKİLER

Tüm organlarımıza kanı taşıyan damalarımızın sağlıklı olması pek çok hastalığın da önüne geçilmesi anlamına geliyor. 'Bir insanın damarları ne kadar gençse sağlığı da o kadar iyidir' diyen Medical Park Fatih Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan "Damar sağlığımızı korumak için tansiyon, şeker ve kolesterolü normal seviyelerde tutmaya özen göstermeliyiz. Kan yağlarının ve damar elastikiyetinin sağlanması için de egzersiz şarttır. Ayrıca bu sistemin düzenli işlemesi, yediğimiz besinlere bağlı" şeklinde konuşuyor. Prof. Dr. Mocan, ölümcül sonuçlara yol açabilen damar rahatsızlıklarına karşı şu önerilerde bulunuyor...
C, E vitamini çinko ve flavonoid içerikli meyveler, kılcal damarları koruyarak çatlamaları önler. Kivi, portakal, greyfurt ve limon da içeriğindeki yüksek C vitamin sayesinde kılcal damarları koruyor ve kan dolaşımını hızlandırıyor. C vitamini aynı zamanda antioksidan özellik taşıyor.
C vitamini ile birlikte A ve E gibi antioksidan vitaminler içeren kırmızı biber ise damar sağlığı ve kan dolaşımının işlevinde aktif bir rol oynuyor.
Flavonoid maddesi güçlü bir damar koruyucu etkiye sahiptir. Kuru üzüm, şeftali, erik gibi meyvelerde, havuç, ıspanak, maydanoz, kabak gibi sebzelerde bulunuyor.

SEBZE AĞIRLIKLI BESLENİN
Çinko damarların iç duvarlarındaki hücreleri güçlendiren bir mineraldir. Deniz ürünleri, et, kuru baklagil ve mantarda çinko zenginidir. l Balıkta bulunan omega 3, kanı sulandırıp akışını hızlandırr. Haftada 2 kere tüketin.
Damarlar için çok önemli olan C vitamini pişme sonucunda uçar. Bu nedenle meyveleri daima kabuklu yiyin. Çünkü flavonoid maddesi kabukta bulunur. Sebzeleri ihmal etmeyin. Bol lifli sebzeler yiyin ve bol su için.
Alıç ve atkestanesi damar sağlığı için önemlidir. Isırgan otu, ısırgan otu tohumu, melek otu da damarları korur. Bu bitkileri kaynatıp çayını da
içebilirsiniz.

FAST-FOOD'DAN UZAK DURUN
Kalp-damar sağlığının korunmasında yağlı ve kızartılmış yiyeceklerden uzak durmak gerekiyor. Çünkü bu besinler damarları tıkayarak kalp hastalıklarına zemin hazırlar. Hem yetişkinler hem de çocuklar hazır ve paketlenmiş gıdadan kaçınmalıdır.