Zatürreyi sirkeleyin

65 yaş ve üzeri kişileri olumsuz etkileyen zatürre ölümcül olabiliyor. Bu sinsi tehlikeye karşı sirke ve bal karışımı ilaç gibi geliyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Kasım 2014 Güncelleme 24 Kasım 2014, 01:24
Zatürreyi sirkeleyin

İÇİNDEKİLER

Uzun süren ateş, balgamlı öksürük, göğüs ağrısı, bilinç değişiklikleri ve baş dönmesi gibi belirtilerle ortaya çıkan, yaşamı tehdit eden zatürre, Türkiye'de ölüm nedenleri arasında üst sıralarda yer alıyor. "Erişkinlerde özellikle 65 yaş üzerindeki kişilerde, sıklığı ve ölümcül olma olasılığı artıyor" diyen Medical Park Fatih Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, risk faktörlerini şöyle sıralıyor: "İleri yaş, süreğen bir hastalık durumu (KOAH, akciğer kanseri gibi), kalp, böbrek ve şeker hastalığı, bağışıklık sistemi hastalıkları, alkol kullanma, özellikle de grip salgınları. zatürreenin başlıca risk faktörleridir. Beslenmenin korunmada önemli rol oynadığını belirten Prof. Mocan, bol şu önerilerde bulunuyor:
Sirke ve bal karışımı çay: 1 bardak ılık su, 1 tatlı kaşığı doğal elma sirkesi, 1 tatlı kaşığı çiçek balını karışıtırıp için. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Günde 1 bardak yeterli olacaktır.
Yaban mersini çayı: 1 yemek kaşığı kuru yaban mersinini 1 buçuk bardak kaynar suda 10 dakika bekletin. Demini aldıktan sonra süzün. Günde 2 bardak içebilirsiniz.
Sarı kantaron çayı: Virüslere karşı çok etkilidir. Gerginlik, uykusuzluk ve depresyona da iyi gelir. 1 tatlı kaşığı ince kıyılmış bitki, orta boy bir su bardağı dolusu soğuk suya eklenir, hafif ısıda kaynama derecesine kadar ısıtılır, üstü kapalı olarak 5 dakika kadar demlendirilir ve süzülür. Günde 2-3 bardak taze demlenmiş çayı, aç karnına veya öğün aralarında, soğutmadan içebilirsiniz.
Menekşe çiçeği çayı: Balgam söktürür. Bronşit, nezle, boğmacaya çok iyi gelir. 1/4 litre soğuk su içine 2 tatlı kaşığı menekşe çiçeği atın, 5 dakika dinlendirin. Bu çaydan günde 2 defa 1 su bardağı için. İsterseniz balla tatlandırabilirsiniz.
Ayva yaprağı çayı: Balgam söktürücüdür, vücudun direncini artırır ve stresi azaltır. 1 tutam ayva yaprağını 4 su bardağı kaynar suda 4 dakika bekletin. Günde en fazla 2 bardak içilmelidir.