Midede yangın var

Zevkle yediğimiz yemeği zehire çeviren mide yanması yaşam kalitesini düşürüyor. Bu rahatsızlıkla ilgili bilinmeyenleri ve merak edilenleri Dr. Kasım Kazbay şöyle dile getiriyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Mayıs 2014 Güncelleme 17 Mayıs 2014, 01:12
Midede yangın var

İÇİNDEKİLER

Mide yanması nedir? Mide asidinin yemek borusuna doğru kaçak yapması sonucu gırtlağa doğru oluşan yanma, ekşime hissidir. Midenin değil, yemek borusunun ve gırtlağın yanmasıdır bu aslında. Yanma şikayeti, yenilen gıdaların türü ve midenin ne kadar dolu olduğu ile bağlantılıdır. Neden olur? Mide yanmasını artıran gıdalar, genellikle yemek borusu ile midenin birleştiği bölgedeki kasın gevşekliğine yol açan gıdalardır. Domates, soğan, sarımsak, baharatlı yiyecekler, kızartmalar, bazen nane ve çikolata, mide yanmasına sebep olabilir. Nasıl tedavi edilir? Mide yanması tedavi yöntemlerinden biri ilaç tedavisidir. Ya midedeki asidi nötralize eden ilaçlar ya da midede asit salgısını engelleyen ilaçları kullanıyoruz.
Bunları kullanırken hastaların doktora danışmaları gerekir. Mide yanması yaşandığında rahatlamak için ne yapılabilir? Süt ya da içinde asit olmayan içecekler, anlık tedaviler için faydalıdır. Ya da emme pastilleri, etkisini hemen göstererek yardımcı olabilir. Mide yanması yaşamamak için ne yapılabilir? Dar giyinmek ve kilo alınması sakıncalı.
Kilo vermek, şikayetleri ciddi olarak azaltır. Baharatlı gıdalar, özellikle kimyon, çikolata, kızartma, aşırı yağlı yiyecekler, fazla alkol, fazla kafein, naneli yiyecek ve içecekler yanmaları artırabilir.
Başka hastalıkların göstergesi olabilir mi? Mide yanması, erozif gastrit dediğimiz, mide yüzeyinin aşınması sonucu oluşabilir.
Bu, çok fazla aspirin ve romatizma ilacı kullanan kişilerde görülebilir. Ülserde, midedeki kanser durumlarında, midenin poliplerinde, divertiküllerinde (bağırsak duvarının kesecik halinde dışarıya doğru çıkması) ortaya çıkabilir. Mide yanmasını kalp krizi ağrısıyla karıştırmamalı.