Göbek atın!

Prof. Dr. Mocan, göbekteki yağlanmanın 'karın obezitesi' olduğunu söyledi ve ekledi: Göbek; şeker, kalp, tansiyon ve iktidarsızlığa davetiye çıkarır

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Aralık 2013 Güncelleme 17 Aralık 2013, 00:00
Göbek atın!

İÇİNDEKİLER

Ben şişman değilim, yalnızca göbeğim var" diyenler dikkat! "Karın obezitesi"ne dikkat çeken Mocan, bunun kalp, şeker, yüksek tansiyon ve iktidarsızlık gibi hastalıklara neden olabileceğini açıkladı. Prof. Dr. Mocan'ın ezberbozan açıklamalarından satırbaşları ise şöyle:

BEL ÖLÇÜSÜ ÖNEMLİ
Çok kilolu olmadıkları halde göbek sahibi olmanın adı "karın obezitesi"dir. Elinize bir mezura alın ve belinizi ölçün. Bel ölçüleri 102 santimin üzerindeki erkekler ile 88 santimin üzerindeki kadınlar karın obezidir. Hem beslenme yetersizliği hem de fazlalığı nedeniyle karın obezi olabilirsiniz. Karaciğeriniz her iki durumda da yağlanır. Böylece göbek oluşur. Göbeğiniz varsa şeker hastalığına yakalanma riskiniz artar. Bununla birlikte hipertansiyon oluşur ve kalp hastalıkları riskiniz çoğalır. Bununla birlikte karın şişliği olan erkekleri iktidarsızlık bekler.

SİNİRLİ OLURLAR
Göbek, kadınlara oranla erkeklerde daha fazla görülür. Karın bölgesindeki yağlanma, insülin fazlalığı sonucu damarlarda kasılmaya neden olur. Bu durum hipertansiyonla sonuçlanır ve adrenalin hormonları çoğalır. Dolayısıyla karın obezi olanlar sinirli ve çarpıntılı olurlar. Göbeği olan kişiler öfkelerini aniden dışa vurmaya yatkındır. En ufak bir şeye sinirlenebilirler. Ani reaksiyon verirler, ufak şeylerden hemen alınırlar. Hassas bünyeli insanlardır. Genel olarak şişman olanlarda bu tepkilere çok rastlamayız ancak göbek şişmanlığı bu psikolojiye yol açar. Bu kişiler çok çabuk hareket ederler. Tuza karşı çok hassas olurlar. Tuzlu yedikleri zaman ayakları ve bilekleri şişer. Tansiyonları yükselir, hipertansiyona açık yaşarlar.

UYKU APNESİ ADAYI
Göbeği olan insanlar kendilerini "obez" sınıfına dahil etmez. Ancak bu son derece yanlıştır. Bir kişinin çok fazla kilosu yok ama karnı şiş. Bu hastalarda kolesterol miktarları, LDL kötü kolesterolü yüksektir, iyi kolesterolleri ise daha düşüktür. Bu kişilerde geceleri uyku apneleri gelişebilir. Çünkü karın şişken yatay pozisyona geçildiğinde akciğerler solunum kapasitesini azaltır ve geceleri solunum durmaları oluşabilir.

ÜÇ HAREKET VAR
Göbek eritmek için diyet ve egzersiz şarttır. Çünkü yalnızca diyet yeterli olmayabilir. Düz bir karın için temel egzersiz vardır: Birincisi, üst karın için mekik gereklidir. İkincisi, alt karın için yatay pozisyonda bacak hareketleri yapılmalı. Üçüncüsü ise bel ve yan taraflar için "twist" denilen sağa sola dönerek yapılan hareketlerdir.