Hayati test

Uzun ve sağlıklı bir ömür için 40 yaşından sonra yapılması zorunlu olan testler var. Kadınlar rahim kanseri erkekler ise prostat için mutlaka doktora gitmeli...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Ağustos 2013 Güncelleme 22 Ağustos 2013, 09:06
Hayati test

İÇİNDEKİLER

Bir de hangi yaşta olursanız olun, yaptırmanız gereken testler vardır. Bu testler de şunlardır: Kan grubu. Hepatit. Açlık kan şekeri. Kolesterol. Trigliserid ölçümü. Böbrek fonksiyon testleri. Karaciğer fonksiyon testleri. Tiroid fonksiyonlarının değerlendirilmesi. Kan sayımı, tam idrar tahlili, akciğer grafisi. Yılda bir kez cilt muayenesi. Yılda bir kez tüm batın ultrason tahlili.

KADINLAR iÇiN

KADIN-DOĞUM
:
18 yaşını aşmış ve aktif cinsel yaşamı olan her kadın, yılda bir kez mutlaka papsmaear testini yaptırmalıdır. Çünkü bu test sayesinde, jinekolojik kanserler arasında ilk sırada yer alan ve ölümcül olan rahim ağzı kanseri teşhis ediliyor. Bu test 40 yaşından sonra daha da önem taşıyor.

MAMOGRAFİ:
Ailesinde meme kanseri bulunan kadınlarda 35 yaşından itibaren her yıl doktor tarafından meme muayenesi yapılmalı. Bu kişilerde 40 yaşından itibaren her yıl mamografi çekilmelidir. Ailesinde meme kanseri bulunmayan kişilerde ise 40 yaşından itibaren her yıl doktor muayenesi yapılmalıdır. Bu kadınlarda 50 yaşına kadar 2 yılda bir, 50 yaşından sonra da her yıl mamografik inceleme önerilir.

GASTROSKOPİ:
Mide bağırsak sisteminin değerlendirilmesi için gastroskopi ve kolonoskopi testi şarttır. 40 yaşından itibaren 50 yaşına kadar her 5 yılda bir, 50 yaşından sonra ise her 3 yılda bir bu testler yaptırılmalıdır.

KEMİK YOĞUNLUĞU:
Menopoza girene kadar en az bir kez ölçülmelidir. Menopozdan sonra ise genellikle 2 yılda bir ölçüm yapılmalıdır.

ERKEKLER iÇiN

KOLONOSKOPİ:

Kolon kanseri, en sık görülen kanser türleri arasında 3'üncü sıradadır. Bu nedenle erkekler 40 yaşından sonra mutlaka kolonoskopi yaptırmalıdır.
PSA TAHLİLİ:
Prostat kanseri, erkeklerde ortaya çıkan kanser türleri arasında ikinci sırada yer almaktadır. Hastalığın teşhisi ise PSA tahlili ile mümkündür. PSA tahlilinin 40 yaş sonrası erkeklere yılda bir kez yapılması erken tanı ile birlikte kesin tedavi sürecini de hızlandırmaktadır.

LARİKSİN ENDOSKOPİ:
Gırtlak kanseri için erken tanıda uygulanır. Çünkü erkeklerde sigara, kendini yalnızca akciğer kanseri ile göstermez. Bunun için sigara içen erkeklere, kulak burun boğaz uzmanı tarafından larinksin endoskopik tahlili yapılmalıdır.

EFOR:
Erkeklerin kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarına yakalanma riski kadınların 4 katıdır. 40 yaşını geçmiş her erkeğin yılda bir kez kardiyolojik check-up'tan geçmesi, kalp sağlığı açısından tanı da yararlıdır. Efor testi, bu yaşamsal önem taşıyan check-up'ta başvurulan tahlillerden biridir. Efor testi egzersizi ritim ve ileti bozukluklarını araştırmak amacıyla yapılmaktadır.