Fitil kullanmak oruç bozar mı?

takvim.com.tr
takvim.com.tr GAZETE
ABONE OL
Fitil kullanmak oruç bozar mı?
* 52 yaşındaki annemi karın ağrısı olunca acile götürdük. Romatizma hastalığına bağlı ağrı olduğunu söylediler. Acilde fitil verdiler. Fitil kullanmak orucu bozar mı?
Din bilgisi uzmanları, kullanılan ilaçların açlık ve susuzluğu giderici şekilde ve miktarda alınması ile orucun bozulacağını belirtiyor. Makattan tedavi amaçlı kullanılan fitiller, açlık ve susuzluğu giderici nitelik taşımazlar. Sindirim ince bağırsaklarda tamamlandığı, fitillerde gıda verme özelliği bulunmadığı için orucu bozmayacağı aktarılıyor. Aynı şekilde kadınların da tedavi amaçlı vajina/ veya makattan kullanılan fitiller de orucu bozmayacağı belirtiliyor. Hastalık nedeniyle, oruç tutmanın ertelenebileceğini de biliyoruz.

* Ramazan'da iftardan yaklaşık 1 saat kadar önce baş ağrım başlıyor. Daha önce migrenim vardı. Eski baş ağrıma biraz benziyor. Son birkaç gündür bulantı yapmaya da başladı. Ama kusmadım. Ne yapmalıyım?
Baş ağrısı sırasında tansiyonunuzu ölçtürmeniz uygun olur. Tansiyon yükseklikleri hatta düşmeleri baş ağrılarına neden olur. Bununla beraber kan şekeri düşmeleri de baş ağrısı yapabilir. Şeker ölçtürme imkânınız olursa tanımlayıcı olacaktır. Ayrıca kan glikoz düşmeleri migren ataklarını arttırabilir. Bir kez doktor başvurunuz uygun olabilir. İlerleyici şikâyetlerde tetkik ve tanı ertelenmemeli. Şikâyetler dayanılmaz oluyorsa tanı ve tedavi süresince orucunuzu ertelemeniz tıbben uygun olacaktır.

* Hocam babam 65 yaşında kabızlığı var. Ağızdan haplarla ve şuruplarla geçmeyince lavman yaptılar. Lavman yaptırmak, oruç bozar mı?
Bazı lavmanlar ilaçla az miktarda, makat bölgesindeki dışkıyı yumuşatmak amacıyla yapılır. Bu tip lavmanda açlık ve susuzluğu giderici uygulama söz konusu değildir. Bu durumda din bilgisi uzmanlarının ifadesine göre, oruç bozulmaz. Ancak kalın bağırsaklarda su, glikoz ve bazı tuzlar emildiği için, gıda içeren sıvının bağırsaklara verilmesi veya orucu bozacak kadar su emilecek şekilde verilen suyun bağırsakta kalması durumunda orucun bozulabileceği de ifade ediliyor. Hastalık halimiz varsa, hastalığın iyileşmesini beklemek daha doğru olabilir.

* 55 yaşındayım. Oruç tutuyorum. Sırtım ve bacaklarım çok ağrıyor. İftardan sonra fazla ağrı kesici kullanmak zorunda kaldım. Karın ağrım başladı. Dışkımın rengi siyah. Halsizlik, yorgunluk başladı. Takatimde azaldı. Oruç mu daha fazla etkiledi?
Uzun süreli midenin boş kalması midebağırsak hastalığı olanları olumsuz etkileyebilir. Üstüne ağrı kesici kullanımı söz konusu olduğunda mide-bağırsak sisteminin bir bölümünde gizli veya aşikâr kanamalar meydana gelebilir. O zaman dışkı rengi koyu, siyah renk olur. Kötü kokuludur. Kanamanın miktarına göre şekilsiz veya ishal olabilir. Bazı durumlarda da dışkı rengi siyah olabilir. Demir içeren ilaçlar, karaciğer-dalak gibi sakatat, üzüm-şalgam gibi gıdalar kanama olmaksızın dışkı rengini değiştirir. Ağrı kesici kullanmayın. Yapılacak ilk iş, acil kliniğe başvurmaktır. Kan sayımı ve dışkıda gizli kan testi ve muayenenin tamamlanması gereklidir. Bu konuda testler kanamayı işaret ederse en kısa sürede tedavi başlanmalı ve üst mide, barsak sistemi hatta belki de daha sonra alt bağırsak sistemi endoskopisi yaptırmak uygun olacaktır. İhmale gelmez.