Stres ishal yapabilir

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Haziran 2013 Güncelleme 01 Haziran 2013, 00:00
Stres ishal yapabilir

İÇİNDEKİLER

* Sürekli ishal oluyorum. Doktora gittim. Endoskopi, kolonoskopi hepsi yapıldı ama 10 yıldır geçmiyor. Nasıl beslenmeliyim?
Uzun süren ishallerde alerjik, hipertroidi, çölyak hastalığı gibi hastalık ihtimallerimiz var. Stres bile uzun süreli ishal yapabilir. Bazı diyet uygulamaları şart. Uzun süren hastalıkların tedavisinin püf noktası düzenli aynı doktor tarafından takip edilmektir. İç hastalıkları uzmanını bul. Kendini onun kontrolüne bırak. Tetkik ve ilaçları bir kenara bırakırsak; Aşırı yağlı, şekerli ve gazlı gıdalardan sakın.
Gaz yapan gıdalarda bağırsak hareketlerini arttırır. Posa oluşturan mide bağırsak hareketlerini yavaşlatan, sakinlik veren gıdaları tüket. Beyaz ekmek, şekersiz çay, şeftali gibi önerileri herkesten duyarsın.
Örneğin Çölyak hastalığında ekmekteki buğdaya karşı alerji varsa ishalin artabilir. Bu nedenle en güvenlisi doktor muayenesi sonrası verilecek yemek önerileri olur.

* Son 2 yıldır cinsel ilişkiye giremiyorum. Sertleşemiyorum. Bütün tahlilleri yaptırdım. İlaç kullandım fazla faydalı olmadı. Mutluluk çubuğu taktırsam olur mu?
Tabi ki olabilir. Eğer ilaçlı tedaviye rağmen sıkıntılar bitmediyse, üroloji uzmanın önerirse Mutluluk çubuğu denilen Penil Protez uygulanabilir. Sosyal Güvenlik Kurumlarının karşılaması için eşinin onayı gerekebilir. Bu konuyu eşinle netleştirip yola çık.

* İş yerindeki iş arkadaşıma doktorlar cinsel yolla bulaşan hastalık tanısı koymuşlar. Eşine de bulaşmış olabilir mi diye bana sordu. Öyle bir durumda eşinde hangi şikâyetler olabilir? Bilgi verirseniz seviniriz.
Sana soracağına bence doktoruna sorsun. Çünkü her hastalık kendine göre özellikler taşır. Tedbirler hastalığa, kişiye, tedaviye göre değişir. Genel olarak bahsetmek gerekirse;
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar hiçbir şikayet olmaksızın da bulaşmış olabilir. Bence eşine de gereken tahliller yapılsın. İşeme veya cinsel ilişki sırasında ağrı veya yanma, Âdet günleri dışında ara kanamalar, cinsel bölgenin kızarık ve şiş olması, cinsel organdan akıntı gelmesi, cinsel ilişki sırasında kanama, cinsel bölgede yumrular, açık yaralar, kabarıklıklar, renkli döküntüler varsa cinsel yolla hastalıklar açısından araştırmak gerekir.

* Babamda prostat büyük. Amcam prostat kanseri. Prostat kanserinde erken teşhis mümkün müdür?
Sıkı takip önemlidir. Çünkü prostat kanseri genellikle geç şikâyet meydana getirir. Tarama veya çekaplar çok kıymetlidir. Şikâyetsiz muayenelerde hikâye dinlenir. PSA testi yapılır. TÜM BATIN ULTRASONOGRAFİSİ yapılır. Gerekirse makattan muayene yapılır.

* Adet düzensizliğim var. Doktora gittim. CA 125 yaptır dedim. Yaptırmadı. Ya kansersem?
İnternetten böyle şeylere bakma. Sıkıntı yapma. CA-125 öncelikle yumurtalık kanseri tedavisinin takibinde kullanılmaktadır. Tedavi bittikten sonra kanserin nüks edip etmediğini belirlemek için de CA-125 testinden yararlanılmaktadır. Tamamen yumurtalık kanserine özel bir test olmadığından, yumurtalık kanseri taraması için bu test kullanılmamaktadır. Normal adet kanaması sırasında, gebelik, endometriyoz ve pelvisin iltihaplı hastalığı gibi rahatsızlıklarda da CA-125 kan düzeyleri yükselebilmektedir.