Yorgunluksavar

Bahar yorgunluğunun ilacı doğada saklı. Uykusuzluk, halsizlik, baş ağrısı gibi şikayetlerden yakınanların imdadına yorgunluksavar bitkiler yetişiyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Nisan 2013 Güncelleme 24 Nisan 2013, 02:25
Yorgunluksavar

İÇİNDEKİLER

Şu günlerde bahar yorgunluğu yaşamayan yok gibi... Sürekli uyku hali, aşırı halsizlik ve baş ağrısı gibi şikayetlerle kendini belli eden bahar yorgunluğu, günlük hayatı adeta zindana çeviriyor. Birçok hastalıkta olduğu gibi bahar yorgunluğunda da bitkisel çare öne çıkıyor. Prof. Dr. İlhami Gülçin, bahar yorgunluğunu kolay atlatmak isteyenlere yeşil çay, melisa, ıhlamur, papatya ve rezeneyi öneriyor. "Bazı bitkiler mide, sindirim sistemi, uykusuzluk, halsizlik, baş ağrısı gibi hastalıklara karşı kullanılıyor. Bunların başında çay gelmekte" diyen Prof. Dr. Gülçin, koruma kalkanı sağlayan 5 bitkinyi ve özelliklerini şöyle sıralıyor:

HLAMUR
Ihlamur özellikle baş ağrısına çok iyi geliyor. Hazmı kolaylaştırıp ferahlatıyor. Yatıştırıcı etkisi bulunan ıhlamur çayı gerginliği alıyor, sakinleştiriyor. Uykusuzluk sorunu çekenlere iyi geliyor. Bahar yorgunluğuna karşı son derece etkili...

REZENE
Rahatlatıcı ve sakinleştirici özelliği olan rezene, kanın hızlı devrinden kaynaklanan yorgunluk ve sıkıntılara iyi gelir.

MELiSA
Antiseptik özelliğinin yanı sıra uyku düzensizliğini önlüyor, hazmı kolaylaştırıyor. Strese karşı da olumlu etkisi olan melisa sinirleri yatıştırıp rahatlatıyor.

PAPATYA
Gaz giderici özelliği var. Bağırsak ve mide için önemli. Sindirimi kolaylaştırıyor. Bahar yorgunluğunun en iyi ilacı papatyadır. Çay gibi içilmesi vücut yorgunluğunu da giderir.

YEŞiL ÇAY
Siyah yerine yeşil çay içilmesi, enerjiyi artırır. Bağışıklık sistemini güçlendiren yeşil çay güçlü antioksidan özelliği ile de öne çıkar. Bahar vurgunları günde 1 fincan içebilir.

SAKIN KAYNATMAYIN!
Fitoterapistlerin bahar yorgunluğuna karşı yazdıkları reçetede ilk 5 sırayı alan bitkilerin çay gibi demlenip tüketilmesi gerekiyor. Bu bitkilerden 3-5 gramını kaynamış bir bardak suya atıp demledikten sonra içilmesini tavsiye eden uzmanlar, "Demlerken sakın kaynatmayın" uyarısını yapıyor. Ayrıca her bitkinin herkeste aynı etkiyi yaratmayacağı, doktora danışıldıktan sonra kullanılmaması gerekiyor.