Bir ihtimal daha var

Ünlülerin doktoru Prof. Teksen Çamlıbel müjdeyi verdi. Anne ve baba adayları ümitlerini yitirmemeli. Tüp bebek yöntemi çocuk rüyasını gerçeğe dönüştürüyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Mart 2013 Güncelleme 23 Mart 2013, 02:26
Bir ihtimal daha var

İÇİNDEKİLER

Jinemed Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Teksen Çamlıbel, herkesin sorunu olan anne ve baba olmanın bütün merak edilenlerini yanıtladı. Çamlıbel, gebelik öncesi mutlaka doktora danışılması gerektiğini söylerken, normal gebelik şansının her denemede yüzde 18 olduğunu belirtti. Ünlü doktor, ayrıca dar kot pantolonların da kısırlığa neden olduğu konusunda uyarıyor...

Bebek sahibi olmak isteyen çiftler ne yapmalı?
Eşlerin bebek sahibi olmaya karar vermeden önce bir kadın-doğum uzmanına başvurmaları gerekir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, çocuk yapmak için çabaladıkları zamanda değil planlamaya başladıkları dönemde gitmektir. Doktor, muayenede gebe kalmanın en uygun olduğu günler saptar. Gebelik öncesi bebek ve anneyi ilgilendiren bir takım tahliller yapılır. Bu tahliller sonrasında, değişik hastalıklara karşı aşılar gerekebilir. Bazı hastalıklar bulunup, bununla ilgili ilk tedaviler yapılabilir. Örneğin şeker hastalığı gibi.

Gebelikten sonra doktora gitmek geç midir?
Pek çok anne adayı doğum uzmanına adetleri geciktikten sonra hamile kaldıklarından şüphelenip başvurmaktadırlar. Bu dönemde gebelik yaklaşık 3-6 haftalıktır. Gebeliğin en önemli dönemi ilk üç ay, yani ilk 12 haftadır. Bu dönemde ceninin temel organ taslaklarının oluşumu tamamlanır.

Gebeliği geç öğrenmenin ne gibi riskleri vardır? Gebeliğin ilk üç ayında alınacak ve organ oluşumunu bozacak herhangi bir maddenin alınması veya hastalık geçirilmesi doğacak çocukta kalıcı ve hatta gebeliği sonlandırabilecek sakatlıkların gelişmesine yol açabilir
. Bu nedenle anne adayının gebelikten sonra doktora gitmesi bazı şeyler için çok geç olabilir. Çiftler bize daha önce gelmiş olsa, hastalık var ise tespit edilir ve çözümlenerek sağlıklı bir gebelik süreci hazırlanır. Zira bazı hastalıkların gebelik öncesi tam olarak kontrol altına alınması daha sonra oluşabilecek pek çok sorunun önüne geçebilir. Örneğin; kadının tiroidleri...

Bebek için ne kadar süre beklenmeli?
Çiftlere altı aylık bir zaman veririz. Bu süre içinde kendi kendilerine gebe kalamamaları durumunda da bize başvurmalarını istemekteyiz. Bize başvurduklarında ilk olarak sperm sayımı yapılır ve anne adayının hormonal durumuna bakılır. Sonra kendisine yumurtlama takibi yapılarak yumurtlayıp yumurtlamadığı anlaşılır. Bunun sonunda yumurtlama varsa da yoksa da yumurtlamayı arttırıcı ilaçlarla 3 ile 6 aya kadarlık bir tedaviye alınır.. Ama kadının yaşı 40'ın üzerinde ise bu süreyi 4 aya indirebiliriz.

40 YAŞ KRİTİK BİR EŞİK
Normal yolla gebelik olmamasının nedenleri nelerdir?
Gebe kalınmıyorsan bunun yüzde 40'ı erkekten sebep yüzde 40'ı kadın yüzde 20'si ise ikisinde de olan olumsuzluklar dolayıdır. Ya vajinaya boşaltılan sperm sayısında ciddi azalmalar veya hareketsizlikler ve şekil bozuklukları mevcuttur veya kadından kaynaklanan bazı sorunlar vardır.

Kız çocukları jinekologa kaç yaşında gitmelidir?
Erken ergenlik seziliyorsa adet görmeden önce doktora götürülmeli. Çünkü adeti geciktiririz ki, böyle zamanlardaki çocuğun boy uzaması gibi gelişimleri devam etsin. Kız çocuğu ilk adetinde jinekologa düzenli olarak gitmelidir. Genç yaşlarda düzenli doktor kontrolü ve büyümeye devam eden kistlerin çıkartılması bayanların üreme yeteneklerinin daha uzun süreler devam etmesini sağlayacaktır.

Bir çift ne kadar süre sonra tüp bebek için müracaat etmeli?
Bir karı-koca evlenip korunmaksızın ilişkide bulundukları 6 ay içinde gebe kalmıyorsa doktora başvurarak çözüm aranır. Tahliller ve testler sonucunda tanı konur ve tedavi uygulanır. Tedavinin de cevap vermediği durumlarda tüp bebek yöntemine başvurulur.

Kadınların bir yaş sınırı var mı?
Tüp bebek için en büyük sorun anne yaşıdır. 40 yaşından sonra annelerin gebe kalma şansı ciddi olarak azalmaktadır. Onun için bu yaş civarındaki kadınlara doğal yöntemlerle gebelik denemesini bazen 3 ayla sınırla tutmaktayız.

KADININ SAĞLIKLI OLMASI ÖNEMLİ
Kadından kaynaklı sorunlar nelerdir?
Kadınlarda sıklıkla rahmin içinde rahim zarının elverişli olmasını engelleyebilecek myomlar, polipler veya çok ince zar oluşumu gebelikte sorun yaratabilir. Ayrıca yumurtalık kanalları çok önemli işlev görmektedirler ve bunlar bazı kadınlarda çift taraflı bazen tek taraflı tıkalıdır veya geçirilen iltihap ya da doğuştan olan bazı eksikler nedeniyle yumurtalık kanalı içi tüycükleri işlevini göremezler ve yumurta ile spermi bir araya getiremezler. Yine bazı durumlarda yumurtalıktan yumurta her ay üretilemez veya üreyen yumurta çatlayıp da yumurtalığı terk edemez. Buna ek olarak karın içinde yumurtalık kanalının yumurtalığın üzerine kapanmasını engelleyecek şekilde yoğun yapışıklıklar olabilir ve bunlar kanal ve yumurtalığın birbiri ile irtibatını bozabilir. Eskiden geçirilmiş karın içi ameliyatlar ve yoğun iltihaplarda bunu yapabilir.

Kadında sorun olmasa da doğum yapamama ihtimali var mı?
Evet var. Sebebi bilinmeyen bir kısırlık grubu var. Bu grupta her şey normaldir ama bir şekilde çocuk olamamaktadır.

KOT PANTOLON KISIRLAŞTIRIYOR
Çiftlerin normal gebelik şansı nedir?
Normal bir karı-kocanın her ay doğal olarak gebelik şansı yüzde 18-22 arasındadır.
Bu gebeliklerin de yaklaşık yüzde 20'si düşmektedir.
Dolayısıyla doğal gebelik şansı her denemede yüzde 18 civarındadır.

Blue jean erkekte kısırlık yapar mı?
Blue jean, dar iç çamaşırı ve pantolon giyinmek erkekte kısırlığa neden oluyor. Erkek yumurtasını sıkarak sağlıklı sperm sayısını azaltıyor. Ayrıca sıcak, sperm sayısını düşüren diğer büyük bir faktör.
Hamam ve saunayı çok kulananlarda bu duruma rastlama olasılığı yüksektir. Fırın işçileri, uzun yol şoförleri, metal ve kömür ocağı işçileri gibi sürekli sıcağa maruz kalan meslekler tehlike altındadır, dikkatli olmalıdır.

YARIN: Kadında kısırlığın nedenleri

Burçin GÖKTAN