Meteoroloji'den çok önemli uyarı!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, ani sel, su baskınları, sel, heyelan ve ulaşımda yaşanabilecek aksamalar konusunda yetkilileri uyardı.

Giriş Tarihi 17 Mart 2013, 00:00 Güncelleme 17 Mart 2013, 14:01
Meteoroloji’den çok önemli uyarı!

İÇİNDEKİLER

Bugün akşam saatlerine kadar Trabzon, Rize ve Hopa çevrelerinde batı ve kuzeybatı (karayel) yönlerden kuvvetli rüzgarla birlikte, kuvvetli sağanak yağış bekleniyor. Yaşanabilecek olumsuzluklara karşı (Ani sel, su baskını, yağış anında kuvvetli rüzgar, ulaşımda aksamalar vb.) ilgililerin ve vatandaşların tedbirli ve dikkatli olması gerekiyor.

HARİTALI ANLATIM İÇİN TIKLAYIN

Yapılan son değerlendirmelere göre; Türkiye'nin kuzey, iç ve doğusunda aralıklarla görülen yağışların genellikle yağmur ve sağanak, Marmara'nın doğusu, İç Ege, İç Anadolu'nun kuzey ve doğusu, Batı ve Orta Karadeniz'in iç kesimleri,Doğu Anadolu'nun kuzeyi ile Bayburt çevrelerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacağı tahmin ediliyor. Yağışların; Trabzon, Rize, Hopa, Siirt, Şırnak, Bitlis ve Hakkari çevrelerinde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor.

Hava sıcaklığının, Karadeniz'de hissedilir derecede (8-12) olmak üzere iç ve doğu bölgelerde azalacağı tahmin ediliyor. Rüzgar, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da güney ve güneybatı, diğer yerlerde kuzey ve kuzeybatı yönlerden, hafif ara sıra orta kuvvette, Doğu Karadeniz Kıyı kesimleri, Akdeniz Kıyıları ve Güney Ege Kıyılarında kuzey ve kuzeybatı yönlerden kuvvetli olarak (30-50 km/s) esmesi bekleniyor.

DOĞU VE GÜNEYDOĞU İÇİN TOZ UYARISI
Yağışların, Trabzon, Rize, Hopa, Siirt, Şırnak, Bitlis ve Hakkari çevrelerinde kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuz şartlara (Ani sel, yerel su baskını, yıldırm, yerel dolu yağışı, toprağın doygun ve havzalarda yüksek doluluk oranının olduğu bölgelerde taşkın riski vb.) karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

Rüzgarın, Doğu Karadeniz Kıyı kesimleri, Akdeniz Kıyıları ve Güney Ege Kıyılarında kuzey ve kuzeybatı yönlerden kuvvetli olarak (30-50 km/s) esmesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuz şartlara (Ulaşımında aksamalar, Soba ve Baca gazı zehirlenmeleri vb.) karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi.

Doğu Anadolu'nun batısı ile Güneydoğu Anadolu'da toz taşınımını beklendiğinden yaşanabilecek olumsuz şartlara (düşük görüş mesafesi, hava kalitesinde azalma, çamur şeklinde yağış, ulaşımda aksamalar vb.) karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

Ayrıca Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusunda yüksek kar örtüsünün bulunduğu kesimlerde ani kar erimeleri beklendiğinden, heyelan, ani sel, taşkın ve çığ tehlikesine karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi.