Kral Nemrut'un hazinesi bulundu

Yapılan araştırmalar sonucu, tarihte, 'Ceberut Nemrut' olarak bilinen ve 2 bin 700 yıl önce ölen Kral Nemrut’un mezarı ve hazinesinin Bitlis’te olduğu ortaya çıktı.

Giriş Tarihi 27 Aralık 2012, 00:00 Güncelleme 27 Aralık 2012, 17:30
Kral Nemrut’un hazinesi bulundu

İÇİNDEKİLER

Bitlis il sınırları içerinde olan Nemrut dağında uzun zamandan beridir yapılan araştırmalar neticesinde 2 bin 700 yıl önce ölen Nemrut'un lahit mezarı ve büyük bir hazinenin yeri tespit edildi.

Araştırmacı yazar Mehmet Törehan Serdar, uzun zamandan beridir yaptıkları araştırmalar neticesinde Bitlis'in il sınırları içerisinde bulunan Nemrut dağında Ceberut Nemrut olarak bilinen ve 2 bin 700 yıl önce ölen Salyangoz Kralı Nemrut'un mezarının ve hazinesinin yerini tespit ettiklerini söyledi. Bitlis'teki Nemrut dağının Adıyaman'daki Nemrut dağıyla ilgisi olmadığına dikkat çeken Serdar, "Sadece isim benzerliği var. İsim benzerliğinin sebebi ise Bitlis'te olan Nemrut dağında bulunan acımasız kral Ceberut Nemrut gibi biri olduğu için halk tarafından Nemrut ismi verilmiştir" dedi.

Milattan önce 700 yıllarında yani bundan 2 bin 700 yıl önce çıkan savaşta, Gürcistan krallığının Trabzon krallığını yendığını anlatan Mehmet Törehan Serdar "Trabzon kralının büyük oğlu, ordusu ve savaşa neden olan 1 metre boyunda, üzerinde yazı ve resimler bulunan bronz bir küple Doğu Anadolu Bölgesi'ne gelmiştir. Gürcistan askerlerinden kaçan Zalim Nemrut, yaz aylarında Nemrut dağını mesken olarak seçmiş ve burada yaylada kalmış. Daha sonra ölünce de büyük hazinesi ile birlikte Nemrut dağına defnedilmiştir." diye konuştu.

"MEZARIN VE HAZİNENİN YERİNİ TESPİT ETTİK"
Uzun bir süredir, İstanbul'da ikamet eden ve kral mezarlarını araştırmada uzman bir arkadaşıyla birlikte yaptıkları çalışmalar sonucunda 2 bin 700 yıl önce ölmüş olan ve büyük bir krallığa sahip olan Salyangoz Kralı Nemrut'un lahit mezarını, savaş nedeni olan bronz vazonun yerini tespit ettiklerini kaydeden Serdar şöyle konuştu:

"Bununla ilgili bir belgeye ulaştık. Belge şuan elimizde. Bizim tespit ettiğimiz ve Grekçe olarak yazılan belgelerin gösterdiği Nemrut dağında Salyangoz Kralı Nemrut'a ait lahit kral mezarını ve savaşa neden olan vazoyu bulduk. Bunu bilim adamlarına yetkililere ve Kültür Bakanlığına buradan iletiyoruz. Mezarın ve hazinenin tahrip edilmemesi açısından nokta yeri şuan için gizli tutuyoruz. Defineciler tarafından tarumar edilmesinden, tahrip edilmesinden korktuğumuz için yerini tam olarak söylemiyoruz. Sadece Nemrut dağında olduğunu ve yerini kesin olarak tespit ettiğimizi söyleyebiliriz. Bahar ayına kadar yerinin neresi olduğu saklı tutacağız. Bahar ayında İstanbul'dan gelecek araştırmacı dostumuzla beraber belgesiyle beraber tam olarak neresi olduğunu göstereceğiz. Nemrut'ta yerini kesin olarak tespit ettiğimiz Nemrut dağında büyük bir lahit mezarın içerisinde bir kısmında cesedi bulunuyor, bir katında ise büyük bir hazinesi bulunuyor."

"SAVAŞLARA NEDEN OLAN 2 BİN 700 YILLIK BRONZ VAZO TARİHE IŞIK TUTACAK"

Savaşlara neden olan üzerinde 2 bin 700 yıl önce yaşayan kavimlerin bilgisinin yazılı olduğu vazonun tarihe ışık tutacağını ifade eden Araştırmacı Yazar Törehan Serdar "Mezarın önemi çok büyük fakat vazonun önemi daha büyüktür. Vazo üzerindeki resim ve yazılarla 2 bin 700 yıl önceki tarihin bir ışığı konumundadır. O tarihe ışık tutacak tarihe çok büyük bir yön verecektir. Çünkü vazonun üzerinde 2 bin 700 yıl önce yaşamış ve daha öncesinde yaşamış kavimlerle ilgili birçok resim ve bilgi içeriyor. Bu yönüyle vazonun önemi çok büyük. Bunun yanında 1982 yılında Nemrut'ta meydana gelen selde bu lahit mezarın yakınında bronzdan olan büyük bir ayakkabı yüzeye çıkmıştı. bu ayakkabı ise dönemin yetkileri tarafından alınmıştı. Şuan nerede olduğunu bilmiyoruz. İnşallah bu mezarın açılması ve hazinenin yeryüzüne çıkarılmasıyla tarihe ışık tutacak birçok kaynağa da ulaşılmış olacaktır" diye konuştu.