Görme engellinin gözü aydın

Hiç göremeyen kişiler için biyonik göz yapıldı. Laboratuar ortamında çalışan cihazın iki yıl içinde insanlar üzerinde kullanılması bekleniyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Mayıs 2012 Güncelleme 23 Mayıs 2012, 01:57
Görme engellinin gözü aydın

İÇİNDEKİLER

Avustralya'daki Monash Üniversitesi'nden araştırmacılar, tamamen kör olanlar için biyonik göz geliştirdiklerini ve insanlar üzerindeki testlerin 2014'te başlayacağını belirtti.

160 MİLYONA UMUT
Biyonik göz, bir gözlük üzerine yerleştirilen ve retina görevi gören ufak bir kameradan oluşuyor. Kamera, görüntüleri beyine yerleştirilen bir çipe gönderiyor. Araştırmanın başındaki Profesör Arthur Lowery, "Bu cihazın, en az görme özürlüler için eğitimli köpek veya bastona denk etkisi olmasını öngörüyoruz" dedi. Lowery, ilk başlarda gözlüğün baston veya köpek ile beraber kullanılacağını ancak daha gelişmiş versiyonlarının diğerlerinin yerini alacağını düşündüklerini belirtti. Cihaz, dünya çapında 160 milyon görme engelli için umut olacak.

GÖZE İLK KÖK HÜCRE NAKLİ
Görme engelliler için bir müjde de İskoçya'dan geldi. İskoçyalı hekimler, ilk defa kornea körlüğünden muzdarip iki hastanın gözlerine kök hücre nakletti. Şimdiye kadar kornea körlüğünün tek çözümü, bağışlanmış gözden alınan korneanın nakledilmesiydi. Uygulamanın çığır açtığı belirtildi.