Obezite nasıl önlenir?

Ev kadınları karbonhidratlı besinleri daha çok tükettiği için obezite çok daha sık görülüyor. Ancak bu amansız hastalığa yakalanmamak için birkaç küçük ayrıntıya dikkat etmeniz gerek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Eylül 2011 Güncelleme 20 Eylül 2011, 00:00
Obezite nasıl önlenir?

İÇİNDEKİLER

Obezite, toplum sağlığını ilgilendiren başlıca konulardan biridir. Bu hastalığın önüne geçmek için öncelikle halk sağlığı bölümlerini ve koruyucu hekimliği devreye sokmak gerekiyor. Yani obezite yapan faktörleri ortaya çıkartıp kişilerin obez olmamak için gerekli tedbirlerle ilgili bilgilendirilmesi gerekiyor. Toplumun refah düzeyi arttıkça obezitede de artış görülebilir.
Fakat bu durum kesinlikle belirleyici bir etken değildir. Gelir düzeyi farklı kişilerde görülen obezitenin nedenleri de değişiklik gösterir. Gelir düzeyi düşük kişilerde karbonhidrat (özellikle ekmek) ve yağ ağırlıklı beslenme nedeniyle obezite görülürken; gelir düzeyi yüksek kişilerde yoğun protein ağırlıklı beslenme nedeniyle obezite görülüyor. Özellikle ev hanımlarında karbonhidrat ve yağ tüketiminin fazla olması nedeniyle obeziteye daha sık rastlanıyor.

KİMLER DAHA YATKINDIR?

* Kadınların yağ hücre sayısı erkeklere göre daha fazla olduğu için obeziteye daha meyillidirler.
* Özellikle genç kızlık dönemlerinde ciddi anlamda adet düzensizliği, tüylenme fazlalığı, sivilce artışı ve bunlara bağlı kilo alımı olan kişilerin obeziteye yatkınlığı olabilir. Bu nedenle mutlaka bir endokrinoloji uzmanına başvurmaları gerekir.
* Üreme çağındaki kadınların (doğum yapmış ya da yapmamış) rutin kontrollerine ek olarak, kan şekeriyle ilgili problemlerini de takip etmeleri gerekir. Çünkü obezitenin en iyi dostu insülin direncidir. * Menopoz sonrası dönemde kadınlar koruyucu östrojen hormonundan mahrum kaldıkları için kalp ve damar hastalıklarındaki risk faktörleri erkeklerle aynı düzeye gelir.
* Özellikle 30 yaşından sonra yavaşlayan metabolizma nedeniyle erkeklerde kilo alımında artış gözlemlenir. Yüksek tansiyon ve kolesterol hastaları da obeziteye yatkınlık gösteren grup içerisinde yer alır.

SİGARAYI BIRAKIN
Birçok ölümcül hastalığa davetiye çıkaran sigara obeziteyi de tetikliyor. Doktorlar, sigaradan uzak durulmasını tavsiye ediyor.

YATMADAN ÖNCE YEMEK YEMEYİN
* Kahvaltı yapın.
* Proteinden zengin; karbonhidrat ve yağdan fakir yiyecekleri tercih edin.
* Asitli gıdalardan uzak durun.
* Sinirlendiğinizde sinirinizi çıkarmak için buzdolabının kapısını açmayı bırakın.
* Arkadaşlarınızla birlikte dışarıda yediğiniz yemekleri mide ziyafetlerine değil, sohbet ortamlarına dönüştürün.
* Yemek masasından 20 dakikadan önce kalkmayın.
* Fast-foodlardan uzak durun.
* Gece yatmadan önce asla yemek yemeyin.
* Asansör yerine her zaman merdiven kullanın.
* Hareketi minimuma indiren alışveriş merkezlerinden uzak durun.
* Haftada bir değil her gün egzersiz yapın.
* Televizyon ve bilgisayarın esiri olmayın.
* Televizyon ve bilgisayar karşısında yemek yemeyin.
* Aile sofralarını düzenli hale getirin.
* Her gün egzersiz yapmak için bahane arayın.


Dr.Halil Kutlu EROL