Kalp dostu teknolojiler

Günümüzün ileri teknolojisine sahip olan tarama cihazları kalp damar hastalıklarının erken tanısında son derece önemli bir rol oynuyor!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Eylül 2011 Güncelleme 16 Eylül 2011, 00:56
Kalp dostu teknolojiler

İÇİNDEKİLER

Kalp hastalıklarının erken tanısı, diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi tedaviden başarılı sonuç elde edilmesinde büyük bir rol oynuyor. Düzenli check-up yaptırmanız ve herhangi bir yakınmada zaman kaybetmeden doktora başvurarak kalp sağlığınızı yakın takibe almanız da erken tanının ilk koşulunu oluşturuyor. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Sinan Dağdelen, günümüzün ileri teknoloji ürünleri olan tarama cihazlarına hangi durumlarda başvurulduğunu anlattı!

Dünyanın en düşük radyasyonlu tomografisi

FLASH CT: 250 milisaniyede kalp taranıyor
Flash CT, x ışını kullanılarak vücudun incelenen bölgesinin kesitsel görüntüsünün alındığı radyolojik bir teşhis yöntemidir. Bu bilgisayarlı tomografi ile başta kardiyak ve akciğer taraması olmak üzere vücudun hemen her alanında görüntü sağlanabiliyor. Bu sayede hastanın kalbini, dakikada 100'ün üzerinde atsa bile, ilaçla yavaşlatma gereksinimi duyulmuyor. Ayrıca bu taramayı diğer cihazlarla kıyaslandığında yüzde 80 oranında daha az radyasyonla yapabiliyor.

Kalpten binlerce kesit görüntü alınabiliyor

ÇOK KESİTLİ BİLGİSAYARLI HIZLI GÖRÜNTÜ
Çözünürlük ve görüntü kalitesi ileri derecede geliştirilmiş olan bir tomografi cihazıdır. Binlerce kesitten kalbin damarları da dahil çok detaylı görüntüsü elde edilebiliyor. Saniyeler içinde kalbin anjiyografik incelemesi yapılıyor. Kalp damarlarının yanı sıra kalbin duvarları, kapakları ve kalp dışı dokuları hakkında da önemli bilgiler sağlanabiliyor.

Kalp krizinin kalpteki etkilerini gösteriyor

PET CT
PET CT kalp kasının canlılığının ne derece korunduğunun kesin olarak gösterilebilmesi için kullanılıyor. Örneğin hasta kalp krizi geçirmiş ise hangi dokuların bu krizden ne kadar etkilenmiş olduğu kesin bir şekilde ortaya çıkıyor.

Kalbin yapısal hastalıklarını saptıyor

MANYETİK REZONANS GÖRÜNTÜLEME
Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR), kalbin yapısal ve fonksiyonel hastalıklarının, kalp kasının beslenme fonksiyonlarının ve doğumsal kalp hastalıklarını tespitinde, ayrıca kalbe komşu organların kalp ile ilişkili hastalıklarının değerlendirilmesinde başvuruluyor.

Kalbin çalışma grafiğini çıkarıyor

EKG
Elektrokardiyografi (EKG), kalp damar hastalıkları, kalbin yapısal bozuklukları ve ritim anormallikleri konusunda önemli bir tanı yöntemidir.



PROF. DR. SİNAN DAĞDELEN