Google'da Doodle olan World Wide Web nedir? Nasıl çalışır?

Google bugün Doodle'a 30. yıldönümünde World Wide Web'i ekledi. Şimdi insanlar World Wide Web nedir sorusuna yanıt arıyor. Peki, World Wide Web nasıl çalışır? İşte World Wide Web'e dair merak edilenler...

Giriş Tarihi 12 Mart 2019, 01:02 Güncelleme 12 Mart 2019, 01:04
Google’da Doodle olan World Wide Web nedir? Nasıl çalışır?

İÇİNDEKİLER

Dünya genelinde en çok kullanılan arama motoru olan Google, Doodle'a World Wide Web'i ekledi. Google'ın özel bir Doodle ayarlayarak World Wide Web'i eklemesi insanların dikkatini çekti. Şimdi birçok kişi World Wide Web nedir sorusuna yanıt aramaya başladı. World Wide Web nasıl çalışır sorusuyla ilgili tüm detayları sizin için derledik.

WORLD WİDE WEB NEDİR?​

World Wide Web (kısaca WWW veya Web), İnternet üzerinde yayınlanan birbirleriyle bağlantılı hiper-metin dokümanlarından oluşan bir bilgi sistemidir. Bu dokümanların her birine Web sayfası adı verilir ve Web sayfalarına İnternet kullanıcısının bilgisayarında çalışan Web tarayıcısı adı verilen bilgisayar programları aracılığıyla erişilir. Web sayfalarında metin, imaj, video ve diğer multimedya ögeleri bulunabilir ve diğer bağlantı ya da link adı verilen hiper-bağlantılar ile başka Web sayfalarına geçiş yapılabilir.

İnternet ve Web terimleri aynı olguyu tanımlamaz. Zira Web sadece İnternet üzerinde çalışan bir servistir. Web kavramı, CERN'de bir bilgisayar programcısı olan Tim Berners-Lee'nin HTML adlı metin işaretleme dilini geliştirmesiyle oluşmuştur. Bugün de kendisinin başkanı olduğu W3C (World Wide Web Consortium) tarafından standartları belirlenmektedir.

WORLD WİDE WEB NASIL ÇALIŞIR?

İnternet üzerinde kendi sitesini barındırmak isteyen abc firması ya da kişisi, kendisine ait bir alan (domain) adı seçer. Örneğimizde bu alan adı abc.com olsun. Daha sonra kişi ya da firma, alan adı kaydı yapabilen bir firmaya giderek (registrar) kendisi için belirlemiş olduğu alan adını, belli bir süre için (bir yıldan az olmamak şartı ile) tescil ettirir. 2. Nasıl ki bir yere gitmek için gidilecek yerin adresine ihtiyaç varsa sanal dünya olan İnternet'te de bir siteye girmek için o sitenin adresine ihtiyacımız vardır. İnternet üzerindeki sunucuların adresleri IP (Internet Protocol) denilen her biri 0..255 arasında olan dört basamaktan oluşur. (Ör: 10.23.12.5; 192.168.5.3 gibi).

İnternet kullanıcılarının girmek istedikleri Web sitelerinin IP adreslerini akıllarında tutmaları çok zor olacağından İnternet üzerinde alan adı – IP adresi eşleştirmesi yapan servisler yer almaktadır. Bu servislere DNS (Domain Name Services – Alan Adı Servisi) adı verilir. DNS'ler kendilerine sorulan alan adlarını IP adreslerini soran kullanıcılara verirler. Çok basit olarak bunu bir telefon rehberine benzetebilirsiniz.