İnternet şifrenizi paylaşmayın

Bilgi Güvenliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu, internete ulaşım şifrelerinin ortak kullanılmasının güvenlik zaafiyetine yol açtığına işaret etti.

Giriş Tarihi 18 Kasım 2010, 00:00 Güncelleme 09 Aralık 2010, 15:08
İnternet şifrenizi paylaşmayın

İÇİNDEKİLER

Bilişim Uzmanı Çığır İlbaş ise modem şifrelerini veya internet kablolarının başkalarıyla paylaşılmasına yaklaşık bin ile 10 bin TL ceza verildiğini kaydetti.

Bilgisayarlarda anti-virüs programlarının mutlaka yüklü olması gerekli olduğuna işaret eden Sağıroğlu, internet hizmeti aldıkları birimleri bilgi güvenliği önlemleri ne derece sağladıkları konusunda sorgulama yapmaları gerektiği ifade edildi.

"İNTERNET ŞİFRENİZİ KOMŞUNUZLA PAYLAŞMAYIN"

Adli Bilişim Uzman Çığır İlbaş ise bilinçsiz internet kullanımının hukuksal sonuçları olduğunu hatırlattı. İlbaş, son dönemlerde açılan bilişim davalarında dikkat çekici boyutlara ulaştığını belirterek, şunları söyledi: "Türkiye'de modem şifresini paylaşarak kullananların sayısı oldukça fazla. Özellikle kamu kurumları lojmanları, toplu konutlar ve büyük sitelerde rastlanan bu olay kişileri büyük bir güvenlik zafiyeti ile baş başa bırakıyor. Modem şifresinin paylaşılması veya kablonun paylaşılması ciddi bir suçtur. Elektronik Haberleşme Kanunu'na göre kendi aboneliğini bir şekilde (şifresini vererek veya kablo ile) komşularıyla veya üçüncü şahıslarla paylaşan kişiler için bin günden on bin güne kadar idari para cezasına çarptırıldığı ifade ediliyor. Kanun, bu kişileri lisans almadan internet servisi yapan kişi olarak tanımlıyor. Toplumsal ve sosyal anlamda çok ciddi bir açık oluşturuyoruz. Bu çok yanlış bir yaklaşımdır. Evinizin anahtarını başka birine vermemeniz gerektiği gibi ADSL modemlerin şifreleri de paylaşılmamalıdır."