TARİHTE BUGÜN

12/19 15 Temmuz 1956
KURTULUŞ SAVAŞI KOMUTANLARINDAN ORGENERAL CEMİL CAHİT TOYDEMİR ÖLDÜ
Cemil Cahit Toydemir, Türk asker ve siyasetçi. 1946 yılında VIII. Dönem Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul milletvekili seçildi. 1946-1947 yılları arasında Recep Peker'in başkanlığındaki hükûmette Millî Savunma Bakanı olarak görev yaptı. Bakan olduğu dönemde Türk Silahlı Kuvvetleri'ni yeniden düzenlemekle görevlendirildiyse de bu revizyon sırasında bazı rahatsızlıkların duyulması üzerine görevinden istifa etti. 15 Temmuz 1956 tarihinde İstanbul'da vefat etti.
13 / 19 15 Temmuz 1955
TÜRK POP ŞARKCISI HARUN KOLÇAK BUGÜN DOĞDU
Harun Emin Kolçak, Türk şarkıcı ve şarkı yazarı. Sinema sanatçısı Eşref Kolçak'ın oğluydu. Türk pop müzik dünyasının unutulmaz isimleri arasında yer alan Harun Kolçak, kariyeri boyuncu pek çok müzikal çalışmaya imza attı. Hayatının son yıllarını kanser hastalığıyla mücadele ederek geçiren Harun Kolçak, geride unutulmaz eserler bıraktı.
14/19 15 Temmuz 1953
UŞAK İL OLDU
15 Temmuz 1953 tarihine kadar Kütahya'nın ilçesi olan Uşak, kendisine bağlı Sivaslı, Ulubey, Banaz ve Karahallı bucaklarının ilçe haline getirildiği düzenlemeyle il olmuştur. Aynı tarihe kadar Manisa'nın ilçesi olan Eşme ilçesi de (Güre, Sirge ve İnay bucaklarıyla birlikte), Uşak'a bağlanmıştır. Bu yıldan sonra Kütahya ili Gediz ilçesinden 13 köy ve Altıntaş ilçesinden 3 köy; Manisa ili Selendi ilçesinden 1 köy ve Afyonkarahisar ili Sandıklı ilçesinden 1 köy Uşak'a bağlanmıştır.
15/19 15 Temmuz 1928
İSKOÇ DR. ALEXANDER FLEMİNG PENİSİLİNİ BULDU

Alexander Fleming, penisilini bulan İskoç bakteriyolog. Londra'da Azize Mary'nin Hastanesi'nde görev yaptığı 1924-1948 yılları arasında bilim çalışmalarında bulundu. 1927 yılında başlayarak penicillium cinsi içinde bir küfün özellikleri üzerinde incelemeler yaptı. Çıbanlara sebep olan bakterilerin üretilmesi sırasında havadan gelen bazı sporların saf kültürü mavi-yeşil renkli bir küf lekesi gibi çevrelediğini ve bakterileri öldürdüğünü tespit etti. Aynı sene penicillium üzerindeki bakteriyolojik tetkiklerini bitirmesine rağmen maddeyi üretmek için maddi imkânı olmadığından 1939 yılına kadar bekledi. Sir Howart Florey, Ernst Boris Chain adlı bilginler kendisine yardımda bulundular ve beraberce penisilinin formolojik ve klinik çalışmalarını Oxford Okulunda bitirdiler. Böylece sınai olarak penisilinin üretimi Amerika'da başladı. İki arkadaşı ile birlikte 1945 yılında Nobel Tıp Ödülünü kazandı.

16/19 15 Temmuz 1908
HAYVANDAN HAYVANA İLK ORGAN NAKLİ YAPILDI

Modern anlamda ilk organ naklinin tarihi ise 1902 yılına dayanıyor. Avusturyalı Emerich Ullmann ve Fransız Alexis Carrel köpeklerin organlarını değiştirerek, organ nakli çalışmalarında boyut atlattı. Carrel, iki ayrı birey arasında yapılan organ naklinde, doku uyuşmazlığının ortaya çıktığını; fakat bu nakil, bireyin kendi vücudu içerisinde yapılırsa, bu durumun ortaya çıkmadığını fark etti. Sonrasında damarların dikilmesi ile ilgili çeşitli teknikler geliştirdi, bu teknik 1912 yılında Tıp Nobel Ödülünü getirdi.