TARİHTE BUGÜN

22/27 14 Temmuz 1942
ATILAY FACİASI

Atılay denizaltısı, 14 Temmuz 1942 tarihinde batan Türk hücum denizaltısı. 80 metre boyunda ve 52 mürettebat kapasiteli idi. Taşkızak Tersanesi'nde inşa edilerek 1939 yılında hizmete girdi. Gövdesindeki 1,5 metre çapındaki delik nedeniyle, denizaltının, I. Dünya Savaşı'ndan kalan bir mayına çarparak battığı görüşü hakimdir. 14 Temmuz 1942 günü, Donanma Komutanlığı'ndan istenen gemi, yeni cihazların kontrolü maksadıyla saat 14:30'da Çanakkale Mortu Koyu'nda, Binbaşı Sadi Gürcan komutasında dalmış ve bir daha su yüzüne çıkamamıştır. Geminin dönmeyişi üzerine deniz komutanı ile ihbar istasyonu komutanı tarafından 3 ve 5 no'lu motorlarla arama yapılmıştır. Denizcilik tarihine Atılay faciası olarak geçen bu olayda 38 denizci hayatını kaybetmiştir.

23 / 27 14 Temmuz 1936
YAŞAR ERKAN BERLİN OLİMPİYATLARI'NDA GÜREŞTE 61 KİLODA BİRİNCİ GELDİ

Yaşar Erkan, Türkiye Cumhuriyeti'nin olimpiyatlarda aldığı ilk altın madalyayı kazanan sporcu, güreşçi. Yaşar Erkan, 1936 Yaz Olimpiyatları'nda altın madalya aldıktan sonra "Şampiyonluk kürsüsünde şanlı bayrağımız şeref direğine çekilirken kendimi tutamadım, gözlerimden yaşlar sel gibi aktı. Yüz yirmi bin kişinin ve Hitler'in önünde bayrağımızı şeref direğine çektirmek ve ayakta güzel marşımızı dinletmek zevklerin en güzeli ve en büyüğüdür." diyerek büyük bir coşkuyu yaşadığı saatlerde Türkiye'de bir memur da Mors alfabesi ile tıkır tıkır bir telgraf çekmektedir Berlin'e... "Kendin küçüksün; ama memleket için önemli bir iş yaptın. Artık adın Türk spor tarihine geçti. Çok yaşa Yaşar!". Telgraf Mustafa Kemal Atatürk'ten gelmektedir. Daha sonra Erkan'a Atatürk tarafından bir ev armağan edildi, aynı zamanda sporcunun soyadı olan ve çaresiz anlamına gelen Naçar Atatürk tarafından bir topluluğun ileri gelenlerinden anlamındaki Erkan olarak değiştirilmiştir. Yaşar Erkan aynı zamanda bir terziydi.

24/27 14 Temmuz 1926
MUSTAFA KEMAL PAŞA'YA YÖNELİK İZMİR SUİKASTİ GİRİŞİMİ GEREKÇESİYLE ZİYA HURŞİT VE ARKADAŞLARI İDAM EDİLDİ

İzmir Suikastı, Türkiye Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Paşa'ya 14 Haziran 1926 tarihinde, İzmir'de yapılması planlanan suikast girişimidir. Aralarında eski bakanlar, milletvekilleri ve valiler de bulunan bir grup kesim tarafından planlanmış ancak hayata geçirilmeden engellenmiştir. İnfazlar,13 Temmuz'u 14 Temmuz'a bağlayan gece İzmir'in çeşitli yerlerinde gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen idamların sonrasında cenazeler önce Merkez Hastanesi'ne götürüldü, üzerindeki eşyaların alınmasının ardından da Kadifekale yakınlarındaki Kokluca Mezarlığı'na defnedildi.

25/27 14 Temmuz 1893
DÜNYADA İLK KEZ FRANSA'DA OTOMOBİLLERE PLAKA TAKILDI
İlk plaka kullanımı; Fransa emniyetinin saatte 30 kilometre hız yapan bütün motorlu araçların üzerinde 'araç sahibinin adı, adresi ve ruhsat numarası' yazılı halde sol tarafa asılmasıyla başladı. Fransa'nın ardından kısa süre sonra Belçika, sonra İngiltere, ardından da otomotiv sektörünün gelişimiyle tüm dünyaya yayıldı. Ancak İngiltere'de plaka uygulamasına geçilmesi otomotiv sanayiini olumsuz etkileyeceği düşüncesiyle biraz sıkıntılı başladı. Uzun tartışmalar sonrası 1904 yılında tüm İngiltere'de motorlu araçlarda plaka uygulamasına geçildi.