

Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde kanser tedavisi gören sanatçı Naşide Göktürk 51 yaşında hayatını kaybetti. Söz yazarı, besteci, yorumcu Göktürk'ün tedavi gördüğü Bodrum'daki hastaneden yapılan açıklamada, sanatçının yaklaşık 1 yıl önce akciğer kanseri teşhisiyle tedaviye alındığı ve hastanelerine genel durum bozukluğu nedeniyle geldiği belirtildi. İleri evre kanser hastalığıyla mücadele eden Naşide Göktürk'ün yapılan tüm müdahalelere rağmen, hayatını kaybettiğini vurgulanırken, tüm sevenleri gibi sanatçının vefatı nedeniyle büyük üzüntü duyduklarını ve yakınlarına başsağlığı dilediklerini bildirdi. Göktürk'ün cenazesi ikindi namazının ardından Bodrum Bitez Mahallesi'nde toprağa verildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla "Başkomutan" sıfatıyla ilk kez Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde resepsiyon verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Başkomutan" sıfatıyla, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinin havuzlu bahçesinde 30 Ağustos Zafer Bayramı Resepsiyonu verdi. Erdoğan, davetlileri, eşi Emine Erdoğan ile selamladı. Resepsiyon, Kurtuluş Savaşı ve terörle mücadelede hayatını kaybeden şehitler için Kur'an-ı Kerim tilavetinin Külliyedeki Millet Cami İmam Hatibi Adem Kemaneci tarafından okunmasıyla başladı.

1988 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Mısırlı yazar, Nobel ödülü kazanan ilk Müslüman ve tek Arap isimdir. "Ortadoğu'nun Balzac'ı" olarak da tanınır.11 Aralık 1911'de El-Ezher bölgesinin Cemaliye sokağında dünyaya gelen Necib Mahfuz, çocukluk ve gençlik dönemini tarihi Kahire'nin kalbi olarak kabul edilen bu semtte geçirdi. Üniversitede felsefe okuyan Mahfuz, 17 yaşında iken yazı hayatına başladı. Necib Mahfuz'a 1972'de "Mısır Cumhuriyet Nişanı", 1988'de ise ülkenin en üst nişanı olan "Nil Nişanı" verildi. 1988'de kazandığı Nobel Edebiyat Ödülü ise Mahfuz'un dünyaca tanınmasına ve eserlerinin farklı dillere çevrilmesine vesile oldu. 30 Ağustos 2006'da 95 yaşında hayatını kaybeden Mahfuz, Arap dünyasında eserleri televizyon, tiyatro ve sinemaya en fazla aktarılan yazar olarak biliniyor. 2006 Temmuz'unda düşerek kafasından yaralandı. 30 Ağustos 2006 günü Kahire'de 95 yaşında vefat etti. Mahfuz ülser, böbrek ve kalp rahatsızlıklarından muzdaripti.