TARİHTE BUGÜN

9/17 23 Temmuz 1967
1967 DETROİT AYAKLANMASI
Amerika'da Cleveland ve Newark'da başlayan halk ayaklanması 5 günlük şiddetli bir kuşatma sonucu Detroit'te son bulmuştu. 43 ölü, 1,189 yaralı, 7300 tutuklu, 2000'den fazla harap edilen bina ve 60 milyon dolarlık bir hasar bu isyanın bilançosuydu. Binalar yakılmış, dükkanlar yağmalanmıştı. 1967 ayaklanmaları, 1960 politik aktiviziminin bir devamı olarak görülüyordu. Fakat işin arkasında yatan asıl nedenin şehirdeki sıcak hava dalgasından dolayı insanların çılgına dönmesi olduğu sıklıkla dile getirilen bir iddiadır.
10 / 17 23 Temmuz 1967
ŞAİR YAZAR VE EĞİTİMCİ AHMET KUTSİ TECER BUGÜN VEFAT ETTİ

Ahmet Kudsi Tecer, Türk öğretmen, şair, oyun yazarı, siyasetçi. Halk kültürü alanında çalışmaları ile tanınır. Çalışmaları, Karacaoğlan ve Yunus Emre'nin hayatına ışık tutmuştur. Ünlü halk şairi Aşık Veysel'i Türkiye'ye tanıtan, halk müziği derlemecisi Muzaffer Sarısözen'i keşfeden kişidir. 1930'larda adını şiir alanında duyuran edebiyatçının en çok bilinen eseri, Münir Ceyhan tarafından bir okul şarkısı haline getirilen Orada Bir Köy Var Uzakta adlı şiirdir. Tecer, şairliğinin yanı sıra kaynağını yerli ve millî unsurlardan alan tiyatro eserleri vermiş bir oyun yazarıdır. VI. dönem Seyhan, VII. Dönem Şanlıurfa milletvekili olarak TBMM'de görev yapmıştır.

11/17 23 Temmuz 1963
FRANSA NÜKLEER DENEMELERİ SINIRLANDIRMAK ÜZERE YAPILAN DENEME YASAKLAMA ANTLAŞMASI'NA KATILMAYI REDDETTİ
Kapsamlı Nükleer Deneme Yasağı Antlaşması (CTBT), tüm nükleer denemeleri hem sivil hem de askeri amaçlar için her ortamda yasaklayan çok taraflı bir antlaşmadır. Antlaşma, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 10 Eylül 1996 tarihinde kabul edildi ancak sekiz devlet anlaşmayı onaylamadığından yürürlüğe girmedi.
12/17 23 Temmuz 1952
MISIR'DA HÜR SUBAYLAR HAREKETİ I. FARUK'U DEVİRDİ VE MONARŞİYE SON VERDİ
Hür Subaylar Hareketi veya kısaca Hür Subaylar, Mısır'da bir darbeyle 1952 Mısır Devrimi'ni gerçekleştirerek yönetimi ele geçirmiş ve içlerindeki subaylardan üç Mısır cumhurbaşkanı çıkarmış, milliyetçi hedeflere sahip askeri grup. 1948 Savaşı sonrası hükûmeti sorgulama artmış ve subaylar arasında hükumeti, kralı, Mısır'daki İngiliz varlığını eleştirir propaganda malzemeleri hazırlanmıştır. 23 Temmuz 1952 tarihinde Hür Subaylar Hareketi, 1923 Anayasası adına hareket ettiklerini söyleyerek bir darbe gerçekleştirdi.Darbenin etkili olması için başlarına General Muhammed Necib'i geçirmişlerdi fakat devrimin asıl lideri, hareketin de en önemli ismi olan Cemal Abdünnasır'dı. 26 Temmuz 1952'de Kral Faruk, Mısır'dan sürgün edildi ve bu gizli siyasi hareket kan dökülmeden Mısır'da yönetimi ele geçirmiş oldu.