
3/21 21 Haziran 1633
GALİLEO GALİLEİ ENGİSİZYON MAHKEMESİNDE DÜNYA'NIN DÖNDÜĞÜNE İLİŞKİN TEZİNİ İNKARA ZORLADI
Galileo Galilei, İtalyan astronom, fizikçi, mühendis, filozof ve matematikçi. Rönesans'ın bilimsel devrimine büyük katkıda bulunan bilim insanına "gözlemsel astronominin babası", "modern fiziğin babası" ve "bilimin babası" gibi isimler takılmıştır. Gözlemsel astronomiye katkılarının arasında Venüs'ün evrelerinin teleskobik kanıtı, Jüpiter'in en büyük dört uydusunun keşfi (Galileo'nun uyduları adı verilmiştir), güneş lekelerinin gözlemi analizi bulunmaktadır. Galileo ayrıca uygulamalı bilim ve teknoloji alanında da çalışmış ve geliştirilmiş bir askeri pusula gibi başka aletler icat etmiştir. 384 yıl önce bugün, Galileo Galilei, engizisyon mahkemesinde dünyanın döndüğüne ilişkin tezini inkara zorlandı. 
4 / 21
21 Haziran 1908
LONDRA'DA 200 BİN KADIN SEÇME VE SEÇİLME HAKKI İÇİN YÜRÜDÜ
1918'de İngiliz Parlementosu "Representation of the People Act" (Halk Kanunu Beyanı) yasasını geçirerek, Büyük Britanya ve İrlanda seçim sisteminde bir reform yaptı. Bu kanun, 21 yaş üzeri tüm erkeklere ve 30 yaş üzeri kadınlara, kendileri veya kocaları, 5 pound üzeri değere sahip mülkiyete sahip oldukları sürece oy kullanma hakkı verdi. Böylece seçmen sayısı 5.2 milyondan 12.9 milyona çıktı. Daha sonra bu kanun, kadınların seçme hakkı eşitliği lehinde 1928'de değiştirilerek 21 yaş üzeri tüm kadınlara mülkiyet sahibi olmasına bakılmasızın seçme hakkı verdi. 5 milyon kadın böylece seçimlerde oy kullanma hakkına sahip oldu. Londra'da 200 bin kadın, 21 Haziran 1908'de seçme ve seçilme hakkı için yürüyüş düzenlemişti.

5/21 21 Haziran 1921
SAKARYA DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULDU
Kurtuluş Savaşı sırasında Sakarya düşman işgalinden kurtuldu. 
6/21 21 Haziran 1934
TÜRKİYE'DE YAHUDİLERE KARŞI GERÇEKLEŞTİRİLEN TRAKYA OLAYLARI BAŞLADI
1934 Trakya Olayları veya Furtuna, 21 Haziran ile 4 Temmuz 1934 tarihleri arasında Türkiye'nin Trakya Bölgesi'nde Yahudilere karşı gerçekleştirilen şiddet eylemleri. Olaylar sonrasında çok sayıda Yahudi başka ülkelere göç etti. 1934'te Nihal Atsız'ın Orhun dergisinde, Cevat Rıfat Atilhan'ın ise Milli İnkılap dergisinde Yahudilere karşı ırkçı yazılar yazmaları sonucunda halk etki altında kalarak Yahudi azınlığa karşı şiddet olaylarına girişti. Tekirdağ, Edirne, Kırklareli ve Çanakkale gibi illerde Yahudilere ait dükkân ve evler yağmalandı ve kadınlara tecavüz edildi. Bir jandarma onbaşı, Yahudileri himaye ederken yağmacı grup tarafından öldürüldü. Yaklaşık 15 bin Trakya Yahudisi bulundukları şehirleri terk etti.