Tarihe tanıklık eden şehir: Çanakkale! Kaz Dağları’ndan Gelibolu Yarımadası’na sayısız güzelliği barındırıyor

Kaz Dağları’ndan Gelibolu Yarımadası’na, Assos’tan Gökçeada ve Bozcaada’ya kadar sayısız güzelliği barındıran, tarihte yolculuğa çıkaran Çanakkale, ziyaretçilerine yeşilin ve mavinin her tonunu gösteriyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Ekim 2023 Güncelleme 10 Ekim 2023, 07:01
Tarihe tanıklık eden şehir: Çanakkale! Kaz Dağları’ndan Gelibolu Yarımadası’na sayısız güzelliği barındırıyor

İÇİNDEKİLER

12 Aralık 1992 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Kabatepe- Conkbayırı yolu kenarında, Kılıçbayır'ın güney ucunda inşa edilmiştir. Anıtın tabanını oluşturan kuzey duvarının üstünde, 57. Alay şehitlerinin isimleri yazan mermer plakalar bulunmaktadır.



ÇANAKKALE ŞEHİTLER ABİDESİ
Gelibolu Yarımadası'nın en çok ziyaret edilen ana ziyaret noktası olan Çanakkale Şehitler Abidesi, Eskihisarlık Burnu üzerinde yer almakta. İkinci Anafartalar Zaferi'nin 45. yıldönümü olan 21 Ağustos 1960'ta ziyarete açılan anıt, Çanakkale Savaşları'nda şehit olan tüm askerlerimizi simgelemekte. Arka bölümde yer alan sembolik mezarlıklar 2007'de ziyarete açılmıştır. Yüksekliği 41.7 metre olan abide, 625 metrekarelik bir alanda dört ayak üzerinde yükselmektedir. Uzaktan bakıldığında Mehmetçiğin 'M' harfi şeklinde görünmektedir. Tavanına mozaikten bir Türk bayrağı işlenmiştir.



GÖKÇEADA
Saros Körfezi girişinde ve Ege Denizi'nin kuzeyinde bulunan Gökçeada, 91 km'lik bir kıyı şeridine sahip. Türkiye'nin en batı noktası olan İncirburnu da Gökçeada'da bulunuyor. Uğurlu Köyü, Yıldız Koyu, Marmaros Şelalesi, Gökçeada Kaya Mezarı, Gökçeada Tuz Gölü, Gökçeada Sualtı Milli Parkı, Gökçeada Peynir Kayalıkları, Gizli Liman, Yuvalı Koyu, Laz Koyu, Aydıncık Plajı ziyaret edebileceğiniz yerler arasında.

KİLİTBAHİR KALESİ
Kale Çanakkale Boğazı'nın Rumeli yakasında deniz geçişini kontrol altında tutmak için Çimenlik Kalesi (Kal'a-i Sultâniyye) ile birlikte Fâtih Sultan Mehmed tarafından yaptırılmıştır. Kilitbahir Kale Müzesi genel itibariyle Osmanlı kale hayatının sergilendiği bir müzedir. Ana ziyaret alanları Sarı Kule, Geç Dönem Avlusu (Hisar Peçe), Piri Reis Bölümü ve İç Kule'dir.

KAZ DAĞI
Bayramiç'te Ayazma, Çandır, Dalak Suyu, Güre'de Pınarbaşı gibi ören yerleri ile Şahindere Kanyonu, Hasanboğuldu, Sutüven Göletleri ve su kaynakları gibi doğal güzellikleri, taş evleri ile dikkat çeken köyleri, tepe noktalardaki orman gözetleme kulelerinin yer aldığı manzara noktaları, şifalı suları, kaplıcaları, Sarıkız Şenlikleri ile dikkat çeken Sarıkız Tepesi gibi birçok zenginliğe ev sahipliği yapmakta.



BEHRAMKALE-ASSOS
Behramkale, Ayvacık ilçesine bağlı bir köydür. Assos Antik Kenti de bu köyün sınırları içindedir. Bir volkan konisi üzerinde konumlanan Assos Antik Kenti'nde Akropol (yukarı şehir) ve güneye doğru inen teraslar üzerinde diğer yapılar vardır.

TROYA ANTİK KENTİ
Dünyanın en ünlü antik kentlerinden biri olan Truva veya Troya Antik Kenti, Çanakkale'de, Kaz Dağı eteklerinde yer alıyor. Homeros'un İlyada Destanı'nda bahsedilen Truva Savaşı'nın gerçekleştiği antik kent, 1870'li yıllarda keşfedildi. Kazılar, kentin tarihi boyunca defalarca kurulup yıkıldığını ortaya koymuştur. 9 kent katmanının yanında 42 yapı katı ortaya çıkarılmıştır.

BOZCAADA
Bağcılık ve rüzgar gülleriyle öne çıkan Bozcaada'da Bozcaada Kalesi, Akvaryum Koyu, Ayazma Plajı, Yerel Tarih Müzesi, Polente Feneri, Tuzburnu Plajı görülmesi gereken yerlerden...

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN