Galatasaray Fenerbahçe Beşiktaş Avrupa Süper Ligi'ne katılacak mı? Avrupa Süper Ligi nedir, formatı nasıl?

Avrupa Süper Ligi nedir? Avrupa Süper Ligi Galatasaray Fenerbahçe Beşiktaş katılacak mı? Avrupa Süper Ligi takımları futbol gündeminin ilk sırasına yerleşti. Dünyanın önde gelen kulüpleri, UEFA organizasyonlarından bağımsız olarak kendi ligleri olan Avrupa Süper Ligi'ni kurduklarını duyurdu. Uzun süredir kurulması gündemde olan Avrupa Süper Ligi resmi olarak duyurulmuş oldu. Ligin formatı açıklanırken, gözler UEFA ve FIFA'ya çevrildi. UEFA ve FIFA bu lige katılanlar hakkında sert yaptırımlar alacağını duyurmuştu. Peki, Avrupa Süper Ligi nedir? Avrupa Süper Ligi Galatasaray Fenerbahçe Beşiktaş katılacak mı? İşte Avrupa Süper Ligi takımları!

Giriş Tarihi 19 Nisan 2021, 14:17 Güncelleme 19 Nisan 2021, 14:17
Galatasaray Fenerbahçe Beşiktaş Avrupa Süper Ligi’ne katılacak mı? Avrupa Süper Ligi nedir, formatı nasıl?

İÇİNDEKİLER

Dünya futbolunu sarsan gelişmeyle Avrupa Süper Ligi kuruldu. Avrupa'nın önde gelen kulüpleri UEFA'dan bağımsız olarak Avrupa Süper Ligi'ni kurduklarını duyurdu. Bu gelişmeye UEFA, FIFA ve yerel federasyonlar sert çıkış yapmıştı. Peki, Avrupa Süper Ligi nedir? Avrupa Süper Ligi Galatasaray Fenerbahçe Beşiktaş katılacak mı? Avrupa Süper Ligi takımları hangileri?

AVRUPA SÜPER LİGİ NEDİR?

20 takımlı bir lig olarak tasarlanan organizasyonda 15 kurucu kulüp sabit şekilde katılım gösterecek. Geriye kalan 5 takım ise henüz duyurusu yapılmayan yıllık performansa dayalı olarak belirlenecek.

Katılım sağlayan 20 takım, 2 gruba ayrılacak ve deplasmanlı lig usûlü uygulanacak. Ağustosta başlayacak turnuvada grupları ilk 3'te bitirenlerin direkt çeyrek finale yükseleceği, ligi 4. ve 5. sırada tamamlayan takımların çeyrek finale yükselmek için play-off karşılaşması yapacağı bildirildi. Çeyrek finalin çift maç usulüne göre oynanacağı, final müsabakasının da mayıs ayında yapılacağı belirtildi.

Grup aşamasının ardından sonra 8 takım eleme turu oynayacak ve şampiyon belirlenecek.

Maç takvimi için haftaiçi planlaması yapılırken ve takımlar kendi liglerine de devam edecek.

Ortak açıklamada, erkekler ligi kurulduktan sonra bir Kadınlar Süper Lig yarışmasının da başlatılmasının planlandığı belirtildi.

AVRUPA SÜPER LİGİ TAKIMLARI!

15 kurucu üyenin 12'si belli oldu; İngiltere'den Arsenal, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Tottenham Hotspur, İtalya'dan Milan, Inter ve Juventus, İspanya'dan Atletico Madrid, Barcelona ve Real Madrid. Kalan 3 kulübün kısa sürede açıklanması bekleniyor.

AVRUPA SÜPER LİGİ GALATASARAY FENERBAHÇE BEŞİKTAŞ KATILACAK MI?

Lige Türkiye'den herhangi bir kulüp davet edilmedi. Sosyal medyada Türkiye'den bir takımın yer alacağı iddia edilse de henüz netleşmiş bir açıklama bulunmuyor.

GALATASARAY KATILACAK MI?

Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Arsenal, Chelsea, Tottenham Hotspur, Juventus, Inter ve Milan kulüplerinden yapılan ortak açıklamayla Avrupa Süper Ligi'nin kurulması kararı sonrası Türkiye'den de Galatasaray'ın dahil olacağı iddia edildi.

Avrupa futbolunda yaşanan bu kritik olayla ilgili DHA'ya özel açıklamalarda bulunan Galatasaray Kulübü Başkanı Mustafa Cengiz, kendilerine gelen şu an için bir resmi teklif bulunmadığını belirtti. Cengiz, "Galatasaray menfaatleri neyi gerektirirse onu yaparım. Tabii ki camianın izni ve onayı olmadan karar veremeyiz. Avrupa'da bütün büyük kulüplerin başkanları benim yakın dostum. Özellikle Real Madrid Kulübü Başkanı Perez ile ayrı bir dostluğumuz var. Hatta bir maç sonrası torunum Mert'e hediye ettiği formayı unutamam. Dediğim gibi şu an için bize gelen resmi bir teklif yok. Böyle bir teklif gelirse, camiamızın menfaatleri doğrultusunda hareket ederiz" diye konuştu.