UEFA Uluslar Ligi nedir? UEFA Uluslar Ligi kuralları nelerdir?

Milyonlarca sporsever bu yıl ilk kez düzenlenen UEFA Uluslar Ligi'nin tam olarak ne olduğunu henüz bilmiyor. UEFA tarafından hazırlık maçlarının önüne geçmek için bu yıl ilk kez organize edilen UEFA Uluslar Ligi hakkında arama yapan sporseverler UEFA Uluslar Ligi nedir? UEFA Uluslar Ligi kuralları ve formatı nedir? gibi aramalar yapıyor. İşte UEFA Uluslar Ligi ile ilgili bilinmesi gerekenler...

Giriş Tarihi 11 Eylül 2018, 00:00 Güncelleme 11 Eylül 2018, 10:49
UEFA Uluslar Ligi nedir? UEFA Uluslar Ligi kuralları nelerdir?

İÇİNDEKİLER

UEFA tarafından organize edilen, dünya sıralamalarına göre gruplara dağıtılan takımların özel maç sayısını azaltmak ve karşılaşmaları daha heyecanlı hale getirmek için Avrupa Uluslar Ligi kuruldu. Türkiye'nin B Ligi 2. Grup'ta yer aldığı turnuvada İsveç ve Rusya ile ikişer kez karşı karşıya gelecek. EURO 2020'ye kolay gidiş bileti sağlayan hakkında merak ettiğiniz tüm soruların yanıtı haberimizin içerisinde. İşte, Uluslar Ligi'nde ilk iki maçın fikstürü ve turnuva hakkında merak edilenler…

UEFA ULUSLAR LİGİ NEDİR?
Merak edilen soruların başında gelen UEFA Uluslar Ligi nedir sorusu geliyor. İşte cevabı; Milli takımların oynadığı özel maç sayısını azaltmak ve maçları daha heyecanlı hale getirmek için yaratılan UEFA Uluslar Ligi'nde ülkelere kendilerine denk rakipleriyle daha fazla resmi maç yapma olanağı sağlanıyor. Ayrıca katılan ülkere 2020 Avrupa Şampiyonası finallerine katılmak için alternatif sunan turnuvada Türkiye B Ligi'nde mücadele edecek.

A,B,C,D olmak üzere 4 ayrı kümede 55 ülkenin yer alacağı UEFA Uluslar Ligi'nde 16 grup olacak. Ülkelerin kat sayılarına göre sıralandığı kümelerde A ve B kümesinin 4 grubunda 3'er takım yarışacak. Küme C içerisinde yer alan takımlarda bir grupta üç ülke, diğer üç grupta dörder ülke mücadele edecek. D yani en düşük katsayılara sahip olan ülkelerin kümesinde ise dört grupta dört ülke yer alacak. EURO 2020'ye erkenden katılma bileti sağlayan turnuvanın A,B,C gruplarında sonuncu olan takımlar ligden düşecek.

ULUSLAR LİGİ FORMATI
A LİGİ

Takımlar, 3'erli 4 gruba ayrılacak. 4 grup lideri, Haziran 2019'da şampiyonu belirleyecek UEFA Uluslar Ligi Finalleri'nde (Yarı final, üçüncülük maçı ve final) mücadele verecek. Finalistler arasından seçilecek ev sahibi ülke Aralık 2019'da belli olacak.

Grup sonuncusu olan 4 ülke, 2020'de düzenlenecek UEFA Uluslar Ligi'nde B Grubu'na düşecek. UEFA EURO 2020'ye katılamayan en çok puana sahip 4 ülke Mart 2020'de Avrupa Futbol Şampiyonası finallerine gidecek bir takımı belirlemek için Play-Off oynayacak.

B LİGİ
B Ligi'ndeki 12 ülke, 3'er takımlı 4 gruba ayrılacak. Gruplarında lider olan 4 ülke, A Ligi'ne yükselecek. Grup sonuncusu 4 ülke ise 2020'de oynanacak bir sonraki turnuva için C Ligi'ne düşecek. B Ligi'nde en çok puanı olan ve UEFA EURO 2020'ye katılamayan 4 ülke ise Mart 2020'de Avrupa Futbol Şampiyonası finallerine gidecek bir takımı belirlemek için Play-Off oynayacak.

C LİGİ
Takımlar, 1 grup 3 ve 3 grup 4'er takıma ayrılacak. 4 grup birincisi, B Ligi'ne yükselecek. Grup sonuncusu olan 4 ülke, 2020'de düzenlenecek UEFA Uluslar Ligi'nde D Grubu'na düşecek. UEFA EURO 2020'ye katılamayan en çok puana sahip 4 ülke Mart 2020'de Avrupa Futbol Şampiyonası finallerine gidecek bir takımı belirlemek için Play-Off oynayacak.

D LİGİ
Takımlar 4'erli 4 gruba ayrılacak. 4 grup birincisi, C Ligi'ne yükselecek. UEFA EURO 2020'ye katılamayan en çok puana sahip 4 ülke Mart 2020'de Avrupa Futbol Şampiyonası finallerine gidecek bir takımı belirlemek için Play-Off oynayacak.