Dünyayı kaldıran küçük dev adam hoşçakal

Halterde olimpiyat şampiyonu olarak göğsümüzü kabartan Naim Süleymanoğlu 50 yaşında hayata veda etti. Cep Herkülü 46 kez dünya rekoru kırdı, başarılarıyla adını efsane sporcuların arasına yazdırdı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Kasım 2017 Güncelleme 19 Kasım 2017, 00:37
Dünyayı kaldıran küçük dev adam hoşçakal

İÇİNDEKİLER

Olimpiyat ve dünya şampiyonu eski milli halterci Naim Süleymanoğlu, tedavi gördüğü hastanede 50 yaşında yaşamını yitirdi. 'Cep Herkülü' lakaplı Süleymanoğlu, 6 Ekim'de karaciğer nakli olmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da yakından ilgilendiği efsane sporcu, son olarak beynindeki kanama ve buna bağlı artan ödem nedeniyle 11 Kasım'da acil ameliyata alınmıştı. Dün tedavi gördüğü İstanbul Memorial Ataşehir Hastanesi'nde çoklu organ yetmezliğine bağlı olarak hayatını kaybetti. Süleymanoğlu'nun ölümü tüm Türkiye'yi yasa boğdu.



CENAZESİ BUGÜN YAPILACAK
23 Ocak 1967'de Bulgaristan'da dünyaya gelen Naim Süleymanoğlu, haltere 10 yaşında başladı. 1 metre 47 cm'lik boyuna rağmen kendisinden daha iri onlarca halterciyi yendi. Cep Herkülü lakabını aldı. 15 yaşındayken Brezilya'da düzenlenen dünya gençler halter şampiyonasında 52 kiloda iki altın madalya alarak şampiyon oldu. Adını kısa sürede tüm dünyaya duyurdu. Sıfır çektiği 2000 Sdyney Olimpiyatları'ndan sonra emekliye ayrılan Süleymanoğlu ardında 3 olimpiyat, 7 dünya şampiyonluğu, 46 dünya rekoru ve sayısız başarı bıraktı. Efsane halterci, son zamanlarda karaciğer yetmezliği hastalığı ile boğuşuyordu. İstanbul Valisi Vasip Şahin, Naim Süleymanoğlu için bugün öğle vakti Fatih Camisi'nde cenaze namazı kılınacağını belirtti. Süleymanoğlu, Edirnekapı Mezarlığı'nda defnedilecek. Milli güreşçi Hamza Yerlikaya, şampiyon haltercinin ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, "Hayatımı dolu dolu yaşadım. Hiçbir konuda öncelik istemedim. Bir daha kısmet olursa, devletime hizmet etmek isterim" dediğini söyledi.



'MİLLETİMİZİN BAŞI SAĞOLSUN'
Cumhurbaşkanı Erdoğan üzüntüsünü dile getirerek, "Dünya ve olimpiyatlarda şampiyonumuz olan Naim Süleymanoğlu, haftalardır yoğun bakımdaydı. Kendisini hastanede ziyaret ettik. Az önce de rahmet-i rahmana kavuştu. Allah taksiratını affetsin, tüm yakınlarına, ailesine Allah'tan sabırlar diliyoruz. Milletimizin başı sağolsun" dedi.



60 KİLOLUK HERKÜL'E 190 KİLO VIZ GELDİ
Naim Süleymanoğlu'nun 1988 Seul Olimpiyatları'na Türkiye adına katılabilmesi için Bulgaristan'a 1 milyon dolar ödendi. Bu olimpiyatlarda 60 kiloda yarışan Süleymanoğlu, koparmada 152.5, silkmede 190, toplamda da 342.5 kg kaldırarak 9 dünya ve 6 olimpiyat rekoru kırarak muhteşem bir zafer elde etti. 3 altın madayla kazandığı bu rekoru, 29 yıl sonra bile kimse kıramadı.



FİLM GİBİ KAÇIŞ
Bir nesile halter sporunu sevdiren Cep Herkül'ünü, Turgut Özal Türkiye'ye getirtmişti. Dönemin baskıcı Bulgar hükümeti, Naim Süleymanoğlu'nun 'Naum Shalamanov' ismiyle müsabakalara katılmasına izin verdi. Naim dünya rekortmeni olmuştu ancak mutsuzdu Bulgaristan'da. Bulgaristan Devlet Başkanı Todor Jivkov'un asimilasyon politikaları, Bulgarca konuşma zorunluluğu, Türkleri dışlama çabaları... Tüm bunları sindiremiyordu. Turgut Özal devreye girdi. Avustralya'daki Dünya Halter Şampiyonası'nda korumaları ve kafileyi atlatıp bir kafeye gitti. Oradan kaçırılarak büyükelçiliğe götürüldü. Naim Süleymanoğlu'nu getirmek için aracılar 7 milyon dolar istedi. Bu yüksek teklife rağmen Özal, "Naim derhal getirilsin" emri verdi ve özel uçak gönderdi.



ŞAMPİYONA COŞKULU KARŞILAMA
26 Eylül 1988'de, Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu olan milli halterci Naim Süleymanoğlu, Türkiye'de büyük bir coşkuyla karşılandı. Süleymanoğlu ülkemize güreş dışında ilk altın madalyasını kazandırdı, herkesin gönlünde taht kurdu.



BAŞARISI KAPAK OLDU
Efsane halterci 1988'deki Seul Olimpiyatları'nda rekor üstüne rekor kırdı. Kendi kilosunun 3 katından fazlasını kaldırınca dünyanın gündemine oturdu. Dünyanın en etkili isimleri gibi Time dergisine kapak oldu.



KÖŞKÜN ONUR KONUĞU
12 ocak 1990'da milli halterci, dönemin Cumhurbaskan Turgut Özal'ın yeni yıl dolayısıyla verdigi resepsiyona onur konuğu olarak katıldı.



ÖZAL AİLESİ MİSAFİR ETTİ
Bulgaristan'Daki Türklere yapılan zulümden kaçan Naim Süleymanoğlu, Turgut Özal'ın talimatıyla 14 ekim 1988'de ülkemize geldi. Ayağının tozuyla Özal ailesine misafir oldu. Turgut Özal ile eşi Semra Hanım, halterciyi aileden biri gibi ağırladı.

● İlk dünya rekorunu kırdığında sadece 15 yaşındaydı.
● 1984, 1985 ve 1986 yıllarında dünyada 'yılın haltercisi' seçildi.
● Kendi kilosunun üç katından fazla kaldırarak, 'efsane' oldu. Spor otoritelerine göre 'tüm zamanların en iyi haltercisi.
● 1988 yılında Time dergisine kapak oldu. 60 kg'de koparmada 190 kg kaldırarak dünya rekoru kırdı.
● 1988 yılında Seul olimpiyatlarında 9 dünya, 6 olimpiyat rekoru kırarak büyük bir zafer kazandı.
● Türkiye'ye olimpiyatlarda güreş dışında ilk altın madalyasını kazandırdı.
● 1992 yılında Uluslararası Halter Basın Komisyonu tarafından 'Dünyanın En İyi Sporcusu' seçildi.
● 7 kez dünya şampiyonu oldu, 46 dünya rekoru kırdı.




BENİM İÇİN ULAŞILMAZDI
Olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonu eski mili halterci Halil Mutlu çok üzgün olduğunu belirterek, "Halterde ilklerin adamıydı. Benim için ulaşılmazdı. Başımız sağolsun"dedi.