Manş'ı geçen ilk engelli Türk

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü yüzücülerinden engelli Çilem Çelik, 6 kadın sporcudan oluşan Türk takımıyla Manş Denizi’ni yüzerek geçti.

Giriş Tarihi 04 Ağustos 2015, 00:00 Güncelleme 04 Ağustos 2015, 13:24
Manş’ı geçen ilk engelli Türk

İÇİNDEKİLER

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü lisanslı yüzücülerinden 47 yaşındaki engelli Çilem Çelik, 6 kadın sporcudan oluşan Türk takımıyla İngiltere ile Fransa arasındaki Manş Denizi'ni yüzerek geçti. Çelik, bu başarısıyla Manş Denizi'ni yüzerek geçen ilk Türk engelli kadın oldu.

AA muhabirine yüzmeye nasıl başladığını anlatan Çelik, bebekliğinde geçirdiği çocuk felci nedeniyle bacağında sakatlık yaşadığını, 7 yaşından itibaren suya girmeye başladığını ve kendisi için yüzmenin yürümeden çok daha rahat olduğunu o yaşlarda anladığını söyledi.

2012'de İstanbul Boğazı'nda düzenlenen yarışlara katılmak için yapılan elemelerde fark edilmesi üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü'ne alındığını, ilk olarak 2012'de Çanakkale Boğazı'nda yüzdüğünü ve engelliler branşında birinci olduğunu ifade etti.

Çilem Çelik, İstanbul Boğazı'nda ise 2013, 2014 ve bu yıl düzenlenen yarışlara katıldığını belirterek, engelliler kategorisinde kadın ve erkek ayrımı yapılmamasına karşın iyi dereceler aldığını söyledi.

En son gerçekleştirdiği Manş geçişiyle ilgili de Çelik, şunları kaydetti:

"Ekip 6 kişilik ilk kadın Türk takımından oluşuyordu. Takım içinde bir engelli olması ve Türkiye'den hiçbir engellinin orada yüzmemesi hoşuma gitti. Manş Denizi yüzücülerin Everest'idir, yüzücüler illaki orada yüzmek ister. Biraz zorlu ve soğuk bir parkur. Aniden sis inebiliyor, yağmur yağabiliyor. Gece gündüz yüzmek zorundasınız. Takım halinde de olsa bütün gün neredeyse suyun üstündesiniz. Yarış 16 saat sürdü. 6 kişilik ekiptik ve 3'er kere denize girdik. Birer saat arayla suya giriyorsunuz. Sudan çıkınca hipotermi oluşabilir, ısınmaya çalışıyorsunuz. Tam ısınamadan sıra size geliyor, atlamak zorundasınız. Takımdan bir kişinin bile 'ben yapamıyorum' demesi, sakatlanması, geçişi iptal etmiş oluyor. Benim için Manş mükemmeldi. Türk takımı olarak yarıştık. Türk kadınlarının gücünü göstermek için yarıştık."

Çelik, "Bundan sonraki hedefim dünyanın öbür ucundaki boğazları da geçmek. Cebelitarık'ta yüzmeyi çok istiyorum" dedi.