Karan: Bir Galatasaraylı olarak...

Futbolda şike davasında bugün yine mahkeme günü... 16'sı tutuklu 93 sanıklı davanın 10. duruşması bugün Çağlayan Adliyesi'nde gerçekleştiriliyor.

Giriş Tarihi 27 Mart 2012, 00:00 Güncelleme 27 Mart 2012, 14:06
Karan: Bir Galatasaraylı olarak...

İÇİNDEKİLER

''Futbolda şike'' iddialarına ilişkin Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 16'sı tutuklu 93 sanık hakkında açılan davanın 10'uncu duruşması başladı.

ÇAĞLAYAN'DA NELER OLUYOR?

''Futbolda şike'' davasının tutuklu sanıklarından Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, ''Burada sadece biz yargılanıyoruz, diğerleri nerede? Trabzonsporlular nerede? 6 ay sonra geleceklerse hiç gelmesinler. Burada Türk sporu yargılanıyor ise gelsinler, yargılansınlar'' dedi.

Çağlayan'daki özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada savunması alınan tutuksuz sanıklardan Sezer Öztürk, sanıklardan Sami Dinç'in kendisinin avukatı olduğunu, Şekip Mosturoğlu ile de tanışma maksatlı görüştüğünü söyledi.

Öztürk, kendisine bu zamana kadar asla yasa dışı bir teklifte bulunulmadığını ifade ederek, ''Fenerbahçe'ye olan transferim çok uzun ve çıkmaza giren görüşmeler sonucu gerçekleşmiştir. Ancak yine de bu iddia ortaya atıldı. Eğer şike olsaydı bu kadar zor olmazdı transferim. Ben transfer için yasal temsilcim Hüseyin Ok'a yetki verdim. Transferlerle ilgili tüm çalışmaları o yaptı. Şekip beyin yanına babamla gittim. Tanışma amaçlı bir konuşmadır, transfer ücreti falan konuşulmadı. Şekip bey bana 'Futbolcuyla bir pazarlık durumu söz konusu olamaz' dedi'' şeklinde konuştu.

Mahkeme Heyeti Başkanı Mehmet Ekinci'nin, ''Sami Dinç neden gizli konuşmak istedi seninle? Hiç tedirgin olmadın mı?'' sorusuna Öztürk, ''Hayır transferle ilgili olduğunu düşündüm, normal buldum'' cevabını verdi.

Mithat Halis
Tutuksuz sanık Mithat Halis ise savunmasında iddianameyi okumaya gerek duymadığını belirterek, ''Çünkü savcı ifademi dahi almadı, beni ciddiye almadılar. 1980'de de siyasi davalarda yargılandım. Şimdi şike davasında yargılanmayı kendime yediremiyorum. Futbol her türlü yasal olmayan işlerin yapıldığı bir yer. Bunu hiçbir kanunla önleyemezsiniz. Türkiye'de değil, dünyanın her yerinde futbol kirli. Yüksek paraların gezdiği, rantların oluştuğu bir yer. Ben bunları polise de anlattım'' şeklinde konuştu.

Buraya sanık olarak geleceğini asla tahmin etmediğini, Sivas'ta 5 oyuncuya aracı olduğunu, bunun da dava konusu maçlara denk geldiğini anlatan Halis, ''Benim şanssızlığım bu oldu. İşin başka boyutları var, eğer dinleselerdi onları da anlatabilirdim. Bu olaylarla ilgim yok. Ayrıca şike de teşvik de yok. Teşvik, şike, bahis için olur. Burada öyle bir bağ yok'' ifadelerini kullandı.

Aziz Yıldırım'dan soru Halis'e soru

Duruşmada, soru sormak için izin alan Fenerbahçe Kulubü Başkanı Aziz Yıldırım, Halis'e Trabzonspor'un yöneticisi davanın sanıklarından Nevzat Şakar ile aralarında geçen telefon görüşmesi sordu.

Bunun üzerine Halis, ''Konuşmalarımızda şike ya da teşvikle alakalı hiçbir şey yoktur. Ne Fenerbahçe, ne Trabzon şike ve teşvik primi amaçlı benim oyuncularım için bir girişimde bulunmadı'' cevabını verdi.

Yıldırım, tekrar söz alarak, şunları kaydetti: ''Türk futbolunun tümü mahkemeye gelecek. Şahit olarak göstereceğim hepsi buraya gelecek. Herkes gelip 2 dakika konuşuyor, biz saatlerce ifade veriyoruz. Burada sadece biz yargılanıyoruz, diğerleri nerede? Trabzonsporlular nerede? 6 ay sonra geleceklerse hiç gelmesinler. Gazeteler sadece bizi yazıyor. Burada Türk sporu yargılanıyor ise gelsinler, yargılansınlar. Bu dava şike davası olsaydı, ben yargılanmazdım.''

Bunun üzerine Mahkeme Heyeti Başkanı Ekinci, talimatla ifade almanın yasal bir durum olduğunu belirterek, ''Bir hafta ayıracağız. Talimatla ifadesi alınan sanıklar da burada olacaklar. Acele ettiğiniz için bilmiyorsunuz. Çapraz sorgularınız olacak'' dedi.

Tekrar konuşan Yıldırım, ''6 ay sonra gelseler işe yaramaz. 6 ay daha yatacağız. Gelsinler hesaplaşalım, benim 103 tane tapem okunsun. Bir tane suçum varsa herkesin cezası kadar yatarım. Nevzat Şakar ile konuşurken dinlemeden haberleri varmış gibi konuşuyorlar, o tape burada yok. Bende var, perşembe günü o tapeyi buraya getireceğim'' ifadelerini kullandı.

Tutuksuz sanık Şükrü Ongar da savunmasında, kendisinin yönetici, hoca veya futbolcu olmadığını belirterek, ''Sadece futbolcuların işlerini hallediyorum. Bu durumdan çok mağdur oldum. İddia edildiği gibi eylemlerde bulunmam imkansızdır'' diye konuştu. Hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen Ongar, beraatini talep etti.

- Ümit Karan'ın savunmasını tamamlamasının ardından ardından Murat Şahin savunmasına başladı.

- Eski Galatasaraylı Ümit Karan, savunmasının bir bölümünde "Ben bir Galatasaraylıyım ve Fenerbahçe'nin şampiyon olmasını istemem" cümlesini kullandı.

- 10. duruşma Ümit Karan'ın savunmasıyla başladı

Çağlayan'daki İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, Aziz Yıldırım, Olgun Peker, İlhan Ekşioğlu ve Tamer Yelkovan'ın da aralarında bulunduğu 15 tutuklu sanık katıldı. Tutuklu sanık Abdullah Eker ise rahatsızlandığı gerekçesiyle duruşmaya gelmediği öğrenildi.

Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu, eski futbolcu Ümit Karan, Cemil Turan, Alaeddin Yıldırım, Samet Güzel, Hasan Çetinkaya, Serkan Acar ve Faruk Yaşar'ın aralarında bulunduğu bazı tutuksuz sanıklar da duruşmada hazır bulundu.

Tutuksuz sanıklardan eski futbolcu Ümit Karan'ın savunmasının alınmasıyla devam eden duruşmaya, Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı Murat Özaydınlı'nın da aralarında bulunduğu bazı yöneticiler de izleyici olarak katıldı.

Bu arada, duruşma nedeniyle İstanbul Adalet Sarayı'nın içinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Salona önceki duruşmalarda olduğu gibi sadece ana bloktan giriş sağlandı. Salona giden diğer koridor ve geçişler güvenlik gerekçesiyle kapatılırken, asansörlerin de bu katta durması engellendi.