Resmen skandal

Emniyet şike soruşturmasında her türlü teknik imkandan yararlandı Delil toplamak için James Bond filimlerini aratmayacak işlere imza attı Ama ifadeler ses ve video ile kaydedilmedi... Gerekçe ise çok basitti...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Temmuz 2011 Güncelleme 31 Temmuz 2011, 17:59
Resmen skandal

İÇİNDEKİLER

3 Temmuz tarihinde başlayan gözaltı ve tutuklamalarla Türkiye'nin gündemini bir anda alt-üst eden şike operasyonunda inanılmaz bir skandal ortaya çıktı. Teknolojinin tüm imkanlarından faydalanılarak gerçekleştirilen operasyonda şu anda Metris Cezaevi'nde tutuklu bulunan Eskişehirspor Sportif Direktörü Ümit Karan ile ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılan Fenerbahçeli Sezer Öztürk'ün ifade metinlerinin altında yer alan "Teknik imkanların yetersizliğinden ötürü ifade işleminin kaydı yapılamadı" ibaresi kafalarda soru işaretleri bıraktı.

HİÇBİRİ YOK MU!
Bu durum diğer zanlı ve tutukluların ifadelerinin kayıt altına alınmadığı şüphesini de beraberinde getirdi.

SAVUNMA NE DİYOR!
CNN Türk'te katıldığı bir programda "Savcı bu soruşturmada şike yapmıştır. Savcı Mehmet Berk, İbrahim Akın'a bu şekilde ifade verirsen seni serbest bırakırım demiştir" ifadesini kullanan Aziz Yıldırım'ın avukatı Faik Işık'ın bu iddiası şayet ifade alınması sırasında ses ve görüntü kaydı yoksa hiçbir şekilde ispat edilemeyeceği gerçeğini de ortaya koyuyor. Yine aynı şekilde cezaevinden yazılı bir açıklama yapan Ümit Karan'ın "Bana, ne söylersem söyleyeyim inanmayacağını söyledi. Mahkemeye çıktığımda da tüm ümidim zaten kırılmıştı" sözleri de basında yer almıştı.

YOK BÖYLE İMKANSIZLIK!
İfadelerin altında yer alan "Teknik imkansızlık" sözünden ne anlaşılacağı da ciddi bir soru işareti olarak karşımızda duruyor. Çünkü emniyet birimlerinin ifadelerin sözlü ve görsel kaydını yapacak kameralara sahip olmadığı düşüncesi hiç de akla yatkın durmuyor. Üstelik şike soruşturmasında iddiaların çok büyük bir kımsının son teknolojik imkanlar kullanılarak telefon dinlemesi yoluyla elde edildiği düşünüldüğünde bu ciddi probleme nasıl bir cevap aranacağı da merak konusu.

SÖZÜME İNANMAYACAĞI YÜZÜME SÖYLEDİ!
Ümit Karan, savcının kendisine sözlerine kesinlikle inanmayacağını söylediğini ifade etti. Ümit Karan'ın ifadesinin söz ve görüntü kaydı bulunmuyor.

SEZER'İN SORGUSU 5 SAAT SÜRMÜŞTÜ
Şike operasyonunda gözaltına alınması büyük ses getiren Sezer Öztürk'ün ifadesinin altında da "Teknik imkanların yetersizliği nedeniyle ifadenin kaydı yapılamadı" yazıyor

UZMAN GÖRÜŞÜ
Engin Tuzcuoğlu (Avukat-Ceza hukukcusu)
Emniyette alınan ifadelerde görüntü ses kaydının da yapılması yasal bir gereklilik midir?
Böyle bir yasal gereklilik bulunmamaktadır. Zanlının ifadesi alınırken böyle bir imkan varsa elbette yapılır. Ama yasalarda böyle bir gereklilik yok.

Böylesine teknik imkarların seferber edildiği bir operasponda kayıt işleminin yapılmamış olması ciddi bir hata değildi?
İfadelerin teknik kayıt altına alınması son derece iyi olurdu. Çünkü ifadelere itirazlar olabiliyor. Emniyetin böyle bir teknik imkanının olmadığını söylemek de ne kadar doğru olur bilemem. Eğer ifadeler kayda alınsaydı bu mahkemeyi da rahatlatan bir durum olurdu. Önemli bir noktanın tespit edildiğini belirtmek isterim.