GS'nin projesinde mutlu son

Riva’daki 1 milyon metrekareyi aşan arazi için ruhsatı dört yıl sonunda alabilen kulüp, eylül ayı içinde ihaleye çıkaracağı 844 villalık projeden 750 milyon dolar ciro bekliyor

Giriş Tarihi 29 Ağustos 2010, 00:00 Güncelleme 29 Ağustos 2010, 13:31
GS’nin projesinde mutlu son

İÇİNDEKİLER

Galatasaray Kulübü'nün yaklaşık dört yıllık uğraş sonunda Ocak 2010'da ruhsat almayı başardığı Riva arsasında hem geliştirilecek proje hem de projenin ihaleye çıkarılması noktasında somut adımlar atıldı. Elde edilen bilgilere göre, Galatasaray Kulübü, 150 ile 400 metrekare arasında değişen ve dört farklı tipte villadan oluşan proje için ön talep toplamaya başladı.

244 bin metrekarelik satış alanına sahip 844 konut için şimdiye kadar 200 adet ön talep toplandı. Riva projesi için inşaata başlama tarihi olarak Ocak 2011 belirlenirken, toplamda dört etap olarak planlanan projenin ilk etabının teslim zamanı ise 2012'nin başı olarak açıklandı.

İhale yönteminde iki olasılık

Riva'daki villaların nasıl yapılacağı konusunda Galatasaray Kulübü'nün iki farklı projesi var. Bunlardan ilki hasılat paylaşımı. Bu noktada uluslararası ihaleye çıkmayı düşünen kulüp, gelen teklifleri değerlendirecek. Kulüp, bu modelle çalışmaya karar verirse, verilen teklifin yüzde 50'sini peşin isteyecek.
Projenin gerçekleştirilmesinde ikinci alternatif ise inşaat ve satış pazarlamanın tamamıyla kulüp tarafından yapılması. Bunun için bir inşaat ve yatırım şirketi kurmayı planlayan Galatasaray yönetimi, yeni şirkete Riva'nın işlerini taşeronlara verdirerek projeyi tamamlatacak.

İnşaata ilave olarak satış ve pazarlama da bu şirketin bünyesinde olacak. Projeden beklenen hasılat ise minimum 750 milyon dolar olarak öngörülüyor. Yönetimin Riva projesini hasılat paylaşımı modeliyle ihaleye çıkartması halinde kulüp kasasına 250 milyon dolar girmesi planlanıyor, projenin kulübün kendisi yapması halinde ise beklenti 500 milyon dolar civarı.

Planda arsa almak var

Elde edilen bilgilere göre, kulüp, projeden elde ettiği gelirle inşaat ve yatırım şirketini en geç 1 yıl içinde gayrimenkul yatırım ortaklığına dönüştürecek. Sonraki plan ise başta Silivri'de olmak üzere yeni arsa ve arazi yatırımları yapmak.

Neden gecikti?

Kulüp Riva gibi ruhsatın zor alındığı bir lokasyonda yaklaşık dört yıl uğraşarak ruhsat almayı başarmıştı. Bugüne kadar ihaleye çıkılmamasının iki nedeni var. Bunlardan ilki: Dünyadaki global krizin hız kesmesini beklemekti. İkincisi ise İstanbul'da gayrimenkul piyasasının daha da canlanmasını görmekti.

Villalar 'akıllı' olacak

Müşterilere ileri kaba inşaat halinde teslim edilmesi planlanan projedeki villalar, akıllı teknolojiyle tasarlanıyor. Ayrıca çevre kavramının da ön planda olacağı projedeki villalar tek kat ile üç kat arasında değişecek.