"Bir teklifiniz varsa görüşmeye hazırız''

AK Parti İl, İl Teşkilat, İl Seçim İşleri ve İl Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanları Eğitim Toplantısı'nda konuşan AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, İç Güvenlik paketine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Giriş Tarihi 23 Şubat 2015, 00:00 Güncelleme 23 Şubat 2015, 15:22
Bir teklifiniz varsa görüşmeye hazırız’’

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de özgürlük ve güvenliğin AK Parti iktidarlarında hkim kılındığını savunan Davutoğlu, "6-7 Ekim olayları Türkiye'de bütün halkımız açısından ibretle takip edilen dersler ortaya çıkarmıştır. Özgürlüklerin Korunması ve İç Güvenlik Paketti bir anda boşlukta ortaya çıkmamıştır. 6-7 Ekim olaylarında şehirlerimiz yakıp yıkan Vandallara karşı tedbir alma söz konusu olduğunda 62. Hükümetin daha ilk ayında talimatı verdik. Yani İç Güvenlik reformu bugün Şubat ayında ortaya çıkmış bir paket değildir" dedi.

Kimsenin Türkiye'yi başka komşu ülkelerde görünen şekilde güvenlik kaosu ortamına sokamayacağını belirten Davutoğlu, "6-7 Ekim olayları olduktan sonra 15 Ekim'de bugün İç Güvenlik paketi içinde yer alan unsurları İçişleri Bakanlığında brifingden sonra kamuoyumuzla paylaştım. Kasım ayında Kanun TBMM'ye sevk edildi. O günden bugüne sessiz kalanlar, hiç bir teklif getirmeyenler TBMM Genel Kurulunu tam bir şiddet ortamına dönüştürmeye çalıştılar. Hadi bu noktada HDP'nin niye gocunduğunu anlıyoruz, destek çerçevesinde CHP ve MHP de her türlü tahrikle bu Meclis ortamını kirletmeye çalıştılar. Meclisin İç Tüzüğüne aykırı engellemeler, engellemelerden şiddet uygulamaya yöneldiler. Bu Kanunu biz Genel Kurul'da ki kez erteledik. Hep çağrıda bulunduk eğer buralarda her hangi bir şekilde AB standartları, evrensel demokrasiye aykırı bir husus varsa bize bildirin. Ama bu Kanunun geri çekin ve tam seçime giderken 6-7 Ekim olaylarında olduğu gibi bir takım Vandallar, teröristler, şiddet yanlıları sokaklara egemen olsun, onlara bu hakkı verelim diyorsanız işte biz bunu yapmayacağız. Her ne suretle olursa olsun özgürlüklerin korunması ve Türkiye'de güvenlik şartlarının sağlanması amacıyla bu kanun Melis'ten çıkacaktır. Ama bir teklifiniz varsa görüşmeye hazırız" diye konuştu.

"TBMM'NİN VAKARINI ÇİĞNETECEK HİÇBİR TAVRA İZİN VERMEYİZ"

Şu anda Türkiye'de polisin tek başına gözaltı yapma hakkı olmadığını kaydeden Başbakan Davutoğlu konuşmasına şöyle devam etti:

"Bir kez daha buradan söylüyorum; Türkiye Büyük Millet Meclisini şiddet ortamına sürüklemektense muhalefet liderlerinin yapması gereken bize somut tekliflerle gelmektir. Teklifinizi getirin, neye karşı çıkıyorsanız söyleyin. TBMM'de muhalefet yapmak hakkınızdır, şiddet kullanmadan, hakaret etmeden çıkın ve görüşlerinizi söyleyin. Bu görüşler çerçevesinde biz de makul gördüğümüz düzenlemeleri yaparız. Ama bu kanun çıkmayacak deyip halkı direnişe çağırıyoruz diyorsanız, bazı CHP'li vekiller Meclis'te kavga çıkmamasını eksiklik olarak görüyorlarsa işte o zaman size durun deriz. Durun kalabalıklar, durun deriz ve TBMM'nin vakarını çiğnetecek hiçbir tavra izin vermeyiz.

"BİZE MUHALİF OLANLARIN DA GÖSTERİ HAKKINI TEMİNAT ALTINA ALMAYA HAZIRIZ"

CHP Genel Başkanının halkı direnişe çağırma ve sokağa dökme çabaları içinde tutumumuz açık ve net olacaktır. Herkes toplantı ve gösteri yapma yürüyüşü hakkına sahiptir bunu kanunların belirtiği yerlerde ve kanunların belirtiği ölçülerde bu güvenliği temin etmek de bizim görevimizdir. Bize muhalif olanlarında gösteri hakkını teminat altına almaya hazırız. Bunun bizim hükmet olarak asli görevimizdir. Yeter ki bu özgürlükler kullanılırken etraf yakılıp, yıkılmasın."

AK Parti teşkilatlarına da çağrıda bulunan Başbakan Davutoğlu, "Her biriniz bulunduğunuz şehirlerde siyasi mücadeleyi vakar içinde yapınız, hiçbir tahrike kapılmayınız. Tahrike kaptırmak için çağrıda bulunanlara da halkımızı uyanık tutunuz. AK Parti teşkilatları çok sınavdan geçmiştir, seçim güvenliği bağlamında hükümetimiz gerekli tedbirleri alacak fakat bu ortamda seçime giderken hiçbir şiddetin tekrar 6-7 Ekim olaylarında olduğu gibi sokaklara hkim olmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

Muhalefetin İç Güvenlik paketine ilişkin bir teklif getirmediğini kaydeden Davutoğlu, "Bugün Meclis açılacak, çalışmalar başlayacak. Arkadaşlarımıza söyledim; herhangi bir makul teklifle gelinirse görüşürüz ama kesinlikle bu engellemelere boyun eğmeyiz. Eğer muhalefet partileri bu kanunu beğenmiyorlarsa 7 Haziran'da seçim var, halka anlatırlar, sokaklarda anlatırlar, mitinglerde anlatırlar, halktan oy isterler ve seçimlerde iktidara gelerek kendi istedikleri gibi bir Kanun çıkarabilirler. Bu açıdan muhalefet partilerinin akliselime gelmelerini, akliselim ve TBMM'nin kuralları içinde beklemek hepimizin hakkı. Her ne suretle olursa olsun özgürlük ve güvenlik dengesinde de vatandaşlarımızın hukukunun korumaktan da feragat etmeyeceğiz" diye konuştu.