Paralel dosya

Başbakan Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'le görüştü... Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti'ne operasyon düzenleyen Pensilvanya örgütüyle ilgili dosyayı Aliyev'e verdi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Nisan 2014 Güncelleme 05 Nisan 2014, 16:49
Paralel dosya

İÇİNDEKİLER

Başbakan Tayyip Erdoğan, 30 Mart yerel seçimlerinden sonra ilk yurtdışı gezisini gelenekselleşen şekilde Azerbaycan'a yaparken, görüşmenin ana gündem maddelerinden birisi paralel yapı ile mücadele oldu. Erdoğan, MGK tarafından da ulusal benliğe tehdit haline geldiği teyit edilen paralel yapı ile ilgili yaklaşımlarını Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le paylaştı. Erdoğan, "Ulusal güvenliğe tehdit, işbirliğimize de tehdit olmasın" derken, Aliyev'in de, "Bizim de çalışmamız var" diyerek, kendi çalışmalarını paylaştığı ifade edildi.

ANLAŞMA TAMAM
İki lider, görüşmelerden sonra yaptıkları basın toplantısında da paralel yapı konusunun gündeme geldiğini kaydetti. Erdoğan, "Ülkelerimizdeki her türlü sıkıntıyı kendi aramızda görüşürüz. Aramızda ilişkiye zerre kadar zarar verecek hiçbir şeye izin vermeyiz" dedi. İki liderin görüşmesinde, Başbakan Erdoğan'ın paralel yapının bölgedeki yapılanmalarının yanı sıra, Azerbaycan ve Türkiye arasındaki işbirliği ve yatırım projelerine sızan isimler ile ilgili de bir dosyayı gündeme getirdiği belirtildi. Bu dosyada yer alan, iki ülke arasında çok gizli ve ekonomik olarak büyük önem taşıyan bazı yatırım ve ortaklıklara zarar verebileceği düşünülen kişilere karşı adım atılması kararı alındı. Edinilen bilgilere göre, Türkiye içinde casusluk faaliyetleri yürüten yapının, ikili ilişkilere de zarar verebileceği endişesi paylaşıldı, paralel yapı ile mücadele konusunda mutabık kalındı. İki lider de, işbirliği ve kardeşliğe zarar verebilecek her türlü girişime karşı anlaşma yaptı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in, "Başbakan Erdoğan'ın ziyareti, bizi onurlandırdı. Türkiye'ye yapılacak tehdit, Azerbaycan'a da yapılmış sayılır. Bu konuda ortak çalışacağız" dediği ifade edildi.

Mehmet Ali BERBER