Skandal 2

Münih Mahkemesi, NSU'nun davasının dünyada ses getirmemesi için Türk medyasından sonra NY Times'a da yasak koydu. Karara büyük tepki var

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Mart 2013 Güncelleme 28 Mart 2013, 00:00
Skandal 2

İÇİNDEKİLER

Almanya'da 2000-2007 yılları arasında 8'i Türk 10 kişiyi öldüren aşırı sağcı 'Nasyonalsosyalist Yeraltı' (NSU) terör örgütünün yargılanacağı 17 Nisan'daki davayı Türk Büyükelçi Hüseyin Avni Karslıoğlu ve Türk medyasının izlemesini engelleyen Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nin büyük bir skandala daha imza attığı ortaya çıktı.

YEREL GAZETEYE İZİN VAR
Daha önce başvuruların geç yapıldığını ve büyük medya kuruluşlarının akredite edildiğini iddia eden Mahkeme, Mandoga adlı yerel bir gazete ve Mali'de sadece 600 adet basılan bir gazeteyi davayı izlemesi için kabul etti. Davayı takip etmek için başvuran bazı Alman basın kuruluşları, kendilerine verilen yerlerini Türk basın mensuplarıyla paylaşabileceklerini söyledi. Ancak mahkeme yetkilileri, bu gibi bir duruma asla izin vermeyeceklerini açıkladı. Akredite edilen 50 kurumdan birçok gazeteci, Münih Eyalet Mahkemesi'nin bu kararına tepki gösterdi.

BBC VE EL CEZİRE'DE ŞOKTA
Münih'te görülecek davanın dünya gündeminde fazla yer bulmasını istemeyen Almanlar, takip için başvuran uluslararası medyadan New York Times, Herald Tribüne, BBC ve El Cezire'ye de yer vermedi. New York Times, ilk kez bu şekilde bir cevap aldıklarını açıkladı. Mahkeme Başkanı Karl Huber'in Türk düşmanı olduğu iddiaları da bazı gazetelerde yer aldı.

8 TÜRK'Ü ÖLDÜRDÜLER
Mahkemenin aldığı bu kararlar, davanın daha da güçlü bir şekilde gündeme gelmesine neden olacak. Alman medyasındaki bazı isimler, "Davayı kapatmak için bu çabalar büyük hata. Çünkü bu, davaya olan ilginin artmasına neden olacak" dedi.

İNSANİ TARAFI GÖRMEDİ
Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, Neonazi cinayetleriyle ilgili 17 Nisan'da başlayacak davaya Türk basın mensuplarının alınmamasını eleştirdi. Özdemir, "Mahkemenin kararı çok garip. Kayıt sırasına göre aldık demeleri insani olarak asla geçerli değil" dedi.

REZiL BiR KARAR
Almanya Gazetecileri Birliği (DJU) Genel Müdürü Carnelia Hass da tepki gösterdi: NSU davasındaki soruşturmalar skandaldı. Almanya bu kararla bir kez daha rezil oldu."