"Bir sağdan bir soldan astık çünkü..."

12 Eylül 1980 darbesiyle ilgili dönemin Genelkurmay Başkanı ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya hakkında açılan davanın 10. duruşması, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı.

Giriş Tarihi 21 Kasım 2012, 00:00 Güncelleme 21 Kasım 2012, 19:05
Bir sağdan bir soldan astık çünkü...

İÇİNDEKİLER

Savunmasını yapan sanık Kenan Evren, sorulara cevap verdi. "Adaletli olsun diye 'bir sağdan bir soldan astık'" cümlesinden ne kastettiğinin sorulması üzerine Evren, "Söyledim. Sağda olanlar var, solda olanlar var. Yalnız sağdakileri verip de idam ettirip, bir sağdan, bir soldan. Bununla hiçbir tarafı tutmadığımızı, bitaraf olduğumuzu anlatmak istedik." karşılığını verdi.

Mahkeme Başkanı Süleyman İnce'nin, 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Necdet Üruğ'un imzası bulunan 'Bayrak Harekt Planı'ndan haberdar olup olmadığına yönelik sorusuna da Evren, "Ben Bayrak Harekt Planını hatırlamıyorum. Necdet Üruğ, 1. Ordu komutanıydı. Aynı zamanda sıkıyönetim komutanıydı." dedi.

Planın kendi talimatıyla hazırlanmadığını savunan Evren, olayın üzerinden 20 yıl geçtiğini ve hatırlamadığını ifade etti. Planın kendisine sunulmak üzere mi hazırlandığının sorulması üzerine de Evren, bunu hatırlamadığını, bunun Necdet Üruğ'a sorulması gerektiğini kaydetti.

Plandan ne zaman haberdar olunduğunun sorulması üzerine ise Evren, "Bayrak Harekt Direktifi'ni, Necdet Üruğ hazırlamıştır. Ona bu talimat, Genelkurmay Başkanlığı Kurmay Başkanı Ali Haydar Saltık tarafından verilmiştir. Haydar Saltık benim yerime birçok belgeyi imzalama yetkisine sahipti. Bu belge yönünden de gerekli imzayı o atmış olabilir. Kendisine bu yönde yetki verilmiştir. Saltık, kendi kendine yazmaz. Saltık, Genelkurmay başkanının yardımcısı. Ona yetki verilmiştir." ifadelerini kullandı.

Sanık Tahsin Şahinkaya da Bayrak Harekt Planı'yla ilgili olarak, "Genelkurmay Başkanlığı'nca hazırlandı. Kuvvet komutanlarının belgenin hazırlanmasında dahli yoktur." değerlendirmesinde bulundu.