CHP askeri dürttü

12 Eylül'ün Başbakanı Bülent Ulusu, doğruları söylüyorum dedi: Menderes hata yaptı. CHP askeri tahrik etti. Dış mihraklar sağ ve sol örgütleri kullandı. Demirel'i dinledik

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Haziran 2012 Güncelleme 15 Haziran 2012, 01:25
CHP askeri dürttü

İÇİNDEKİLER

Meclis Darbe Komisyonu 12 Eylül'ün Başbakanı Bülend Ulusu'yu dinledi. "Pişman değilim, hizmet yaptım" diyen Ulusu, şunları anlattı: 1974 Kıbrıs Harekatı ile başımıza çorap örülmeye başlandı. Dış mihraklar ve içteki işbirlikçileri Türkiye'de anarşiyi kademe kademe arttırdı. Aşırı sol örgütleri dışarıdan kullandılar. Aşırı sağ örgütleri de karşılarına çıkardılar. Ülkenin içini karıştırıp, istikrarı bozdular.

Derin devlet konusunda bilgi sahibi değilim. Kontrgerilla ABD'lilerin NATO içindeki teşkilatlanmasıydı ama kötü amaçlı değil, daha başka amaçlar için bu yapılanma gerçekleştirildi. Derin devlet diye ifade edemeyeceğim. Ecevit o dönem fikri sabit halinde söyledi. Kendine has fikirleri vardı. TSK derin devlet değil, memleketin hayrına kafa yoran teşkilattır.

İşkencelerden bilgim yok. Olmadı demiyorum ama ilgi alanıma girmiyordu. Sıkıyönetim Genelkurmay Başkanlığı'na bağlıydı. Sıkıyönetim işleriyle ilgili değildim.

12 Eylül'den haberim yoktu. Kıvırtma durumunda değilim. Doğruya doğru söylüyorum. Günümüzde nasıl dinleniyorsa o dönem de telefonlar dinleniyordu. Demirel de dinleniyordu. Dinlemeye ilişkin kayıtlar MİT'e oradan tüm devlet organlarına gelirdi, bana da getiriliyordu. Doğru değil, bugün de olduğu gibi o dönem de tasvip etmiyordum.

Daima darbelere karşı olmuşumdur. Hiçbir darbeyi tasvip etmiyorum.

Menderes'in idamını onaylamıyorum ama büyük hata yaptı. Yargıyı Meclis'e taşıdı. Meclis'te yargılama yapan tahkikat komisyonları kurdu. 'Odunu koysam milletvekili yaparım', 'asteğmenle orduyu idare ederim' gibi orduyu rencide edici laflar etti. CHP'de askeri dürttü. Ama bu asılsın demek değildir.

Ulusu, kendisine verilen görevden kaçmadığını belirterek, "Toplamış valizlerimi büyükelçi olarak Roma'ya giderken, Evren telefonda Başbakanlık teklif etti. Bırakıp da gidemedim, görevi aldım" dedi. Evren'in yargılanmasıyla ilgili "Karışmam, yargıya hiç karışmam" diye açıklama yaptı.

BAZI SIRLAR SÖYLENMEZ
Eski Başbakan Ulusu, komisyon üyelerinin "Tatmin olmadık, sakladığınız sırlar var' şikayeti üzerine, "Kendime sakladığım sırlar var. Her şey söylenmez. Bazı sırlar söylenmez, olay çıkaracağı, TSK içinde birlik beraberliği bozacağı düşüncesi vardır. O bakımdan bazı konularda susmanın iyi olacağını düşünüyorum" dedi.


Evrin GÜVENDİK