Sözleşmeliye kadro verilecek mi?

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, ''Kamu denetçiliğinin kapsamı dışında kalan yargı ve silahlı kuvvetlerle ilgili konular vardı. Bunları daha da somutlaştırmak ve daha da dar bir kapsam içinde düşünme hususunda komisyon çalışması sırasında Adalet Bakanlığımızın tekliflerini getirmesi dikkate alındı'' dedi.

Giriş Tarihi 14 Mayıs 2012, 00:00 Güncelleme 14 Mayıs 2012, 22:01
Sözleşmeliye kadro verilecek mi?

İÇİNDEKİLER

Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı. Toplantıda, geçen dönemde TBMM'ye sevk edilen ancak dönem sonuna kadar yasalaşmadığı için ''kadük'' hale gelen tasarıların yeniden Bakanlar Kurulu üyelerinin imzasına açıldığını ve TBMM'ye gönderildiğini açıklayan Arınç, düzenlemelerin Türkiye-AB müzakere sürecinde yeni bir faslın açılmasına dayanak teşkil edeceğini vurguladı.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin tarafından yargılama sürelerinin uzunluğuyla mahkeme kararlarının geç veya kısmen icra edilmesi ya da icra edilememesi nedeniyle tazminat ödenmesine dair bir kanun tasarısının Bakanlar Kurulu'nun gündemine sunulduğunu söyleyen Arınç, düzenlemenin olumlu bulunduğunu açıkladı.

-5 KİŞİLİK KOMİSYON KURULUYOR-
Hükümet Sözcüsü Arınç, ''Bu kanun tasarısıyla AİHM'e yapılmış başvuruların tazminat ödenmek suretiyle çözümüne ilişkin esas ve usuller benimsenmektedir. Türkiye'de bir ön komisyon kurmak suretiyle AİHM'e gitmeden buraya yapılacak başvuruların 5 kişilik bir komisyon tarafından değerlendirilmesi ve bu komisyon kararının kesinleşmesiyle de ödeme yapılmak suretiyle AİHM'e yoğun biçimde dava açılmasının, buradan Türkiye'nin mahkum edilebilecek kararlara maruz kalmasının önlenmesi düşünülüyor'' diye konuştu.

Terör mağdurlarına tazminat ödenmesine ilişkin yasa çerçevesinde yapılan tazminat ödemeleri sayesinde AİHM'e yapılan başvuruların önemli ölçüde azaldığını hatırlatan Arınç, ''Bu kez de çok yoğun biçimde bazı konularda başvurular var'' dedi. Arınç, Türkiye'nin bu kapsamdaki 47 ülke içinde ikinci sırada olduğuna dikkati çekerek, düzenlemenin temmuz ayından önce yürürlüğe girmesi durumunda Türkiye-AB üyelik sürecine önemli katkı yapacağını vurguladı.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay tarafından geçen dönem ''İnsan Hakları Kurumu'' kurulmasına dair kanun
tasarısının Bakanlar Kurulu'na sunulduğunu ve TBMM'ye sevk edildiğini hatırlatan Arınç, ''kadük'' hale gelen bu düzenlemenin de yeniden imzaya açıldığını ifade etti.

''BAKANIMIZ TİTİZ BİR ÇALIŞMA İÇİNDE''
Arınç, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın tiyatroların özelleştirilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu'na brifing verip vermediğinin sorulması üzerine Arınç, konunun toplantıda görüşüldüğünü ancak Günay'ın brifing vermediğini söyledi.

Günay'ın konuyla ilgili çalışmalarına devam ettiğini, konunun gelecek Bakanlar Kurulu toplantısına kadar somut hale geleceğini ifade ettiğini söyleyen Arınç, ''Şüphesiz ne sanatın ne de sanatçının zarar görmeyeceği daha özerk bir yapıyı, daha özel bir yapıyı amaçlıyoruz. Bu konunun geçmişten bu yana uygulamalarıyla birlikte, kazanılmış haklarla birlikte ele alınması gerekiyor. Sayın Bakanımız titiz bir çalışmanın içinde. Sonuçlarını Bakanlar Kurulu'na getirecek'' diye konuştu.

Bir basın mensubunun ''Kamu denetçiliğinin yetki alanına silahlı kuvvetlerin de girmesi tartışılmıştı. Taslakta bir netleşme oldu mu?'' sorusu üzerine Arınç, mevcut tasarının doğrudan TBMM'ye gönderileceğini ancak komisyon çalışmaları sırasında bazı hususların değişebileceği konusunun gündeme geldiğini belirterek, şunları söyledi: ''Bunlardan biri de sizin sorduğunuz konudur. Çok önemli bir konu çünkü kamu denetçiliğinin kapsamı dışında kalan yargı ve silahlı kuvvetlerle ilgili konular vardı. Bunları daha da somutlaştırmak ve daha da dar bir kapsam içinde düşünme hususunda komisyon çalışması sırasında Adalet Bakanlığımızın tekliflerini getirmesi dikkate alındı. Sadece bu değil. Zannediyorum ki 8-10 maddede de ayrıca değişiklikler düşünülüyor. Tabii tartışmaya açılacak. Komisyon ve Genel Kurul gündemine hakimdir. Bir tasarı olduğuna göre hükümetimizi temsil eden Sayın Bakan'ın da her madde üzerine ayrıca geçtiğimiz dönemden bu döneme yaşanan gelişmeleri de dikkate alacağını söyleyebilirim.''

''BELEDİYE SÖZLEŞMELERİNİN KADROYA GEÇMESİ GÜNDEMİMİZDE YOK''
Arınç, hükümetin memur zammına ilişkin teklifini sunduğunun hatırlatılması ve ''Memur zammına ilişkin teklife sendikaların tepkileri söz konusu. Bu konuya ilişkin Kurul'da bir değerlendirme yapıldı mı? Belediye sözleşmelilerinin durumuyla ilgili bir gelişme oldu mu?'' sorusu üzerine Arınç, bu konuların Bakanlar Kurulu gündemine gelmediğini söyledi.

''Özellikle belediye sözleşmelilerinin kadroya geçmesiyle ilgili Bakanlar Kurulu gündemimizde hiçbir husus yok'' diyen Arınç, memur maaş zamlarıyla ilgili ilk kez toplu sözleşme görüşmeleri yürütüldüğünü ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in, geçirdiği kalp krizi sonucu vefat eden eski TBMM Başkanvekili Eyyüp Cenap Gülpınar'ın cenazesi nedeniyle Şanlıurfa'ya gittiği için toplantıya katılmadığını bildirdi.

Arınç, Gülpınar ve trafik kazası sonucu hayatını kaybeden eski AK Parti Trabzon Milletvekili Mustafa Cumur'un vefatından duyduğu üzüntüyü dile getirerek, Gülpınar ve Cumur'a Allah'tan rahmet, yakınlarına da başsağlığı ve sabır diledi.

Suriye'de kaçırılan Türk gazeteciler Adem Özköse ve Hamit Coşkun'un yurda dönmesinden duyduğu memnuniyeti de dile getiren Arınç, ''Hükümetimiz her gün bu olayı takip etti. Zaman zaman da bilgi vermiştik. Sonunda da iki arkadaşımız özgürlüklerine kavuştular. Sayın Başbakanımızın tahsis ettiği özel bir uçakla Türkiye'ye getirildiler. Onlara da huzurlarınızda, sizler, gazeteci arkadaşlar adına da geçmiş olsun diyelim. Allah sizin de hiçbirinize ve bütün gazetecilerimize böyle sıkıntılar yaşatmasın'' diye konuştu.