İhtilal olacakmış haberim yok

Genelkurmay eski Başkanı Özkök, "12 Eylül'de istifa ettim. İhtilalden haberim yok. İstifa durduruldu. Yoksa Türkiye'nin Microsoft'u olacaktım" dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Mayıs 2012 Güncelleme 12 Mayıs 2012, 01:36
İhtilal olacakmış haberim yok

İÇİNDEKİLER

Elektroniğe karşı her zaman heves ve kabiliyeti olduğunu söyleyen Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök, Genelkurmay Başkanlığı döneminde bilişim teknolojisine büyük önem verdiklerini, faydasını da gördüklerini kaydetti. 12 Eylül darbesinden önce istifa ettiğini belirten Özkök, şunları anlattı:

'TV ANTENCİLİĞİ YAPACAKTIM'
"İzinden geldim... Eşime 'Ayrılacağım' dedim. 'Ne yapacaksın?' dedi. Bir de yüzbaşılığımda da ayrılmaya kalkışmıştım. O zaman televizyon antenciliği yapacaktım. Bu sefer dedim, 'Yazılım şirketi kuracağım.' 12 Eylül müdahalesinden önce komutanıma gittim, 'Ayrılmayı düşünüyorum. Bilgisayar yazılımcılığı yapacağım' dedim. Meğer ihtilal olacakmış haberim yok. Sonra ihtilal oldu, istifalar durduruldu." O dönem, özel kalem müdürlüğü, sonra 22 yıl generallik yaptığını kaydeden Özkök, şöyle devam etti: "Hindistan'da InfoSys diye bir şirket kurmuşlar. Benim düşüncemden 2 yıl sonra kurulmuş. Gençler orada devamlı yazılım yapıyor. Orada vesile oldu anlattım. Dedim ki; 'Ben sizden 2 yıl önce davranacaktım; Türkiye'nin Microsoft'u da ben olacaktım.' Tabii olurdu, olmazdı bilmiyorum ama ben onu gördüm..."

'KİLİT ÜLKEYİZ'
Türkiye'nin uluslararası camiada büyük ve güçlü bir ülke olduğunu vurgulayan Özkök, "Türkiye; Avrupa, Ortadoğu, Afrika ve Orta Asya'yı etkileyen jeopolitik ve jeostratejik konumlarıyla, demokratik yapısıyla, kültürel değerleriyle, insan potansiyeliyle ve ekonomik gücüyle dünya üzerindeki kilit ülkelerden birisi durumunda" dedi.

ABD İSTİHBARATI BİLGİSAYARLARIMIZDA
Türkiye'de milli işletim sistemi olmadığı için yabancı işletim sistemi kullanmak zorunda kalındığını belirten Özkök, şöyle konuştu: "Mesela Windows gibi... ABD istihbaratının Windows'tan bazı açık kapılar bırakmasını istemeyeceğinden emin miyiz? Google'u düşünün. Herkesin bir gmail hesabı var. Benim de var. Açıp bakmaz mı ne oluyor, kimler ne yazıyor? Bunların bilincinde olarak onu kullanmamız lazım."