Takvim Farkı

Pulitzer ödüllü gazeteci Seymour Hersh, TAKVİM'e, "Türkiye, uçak gemisi alacak" dedi. Bu açıklama, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Murat Bilgel tarafından da doğrulandı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Mart 2012 Güncelleme 13 Mart 2012, 20:04
Takvim Farkı

İÇİNDEKİLER

Takvim, bir kez daha Türkiye'nin gündemini belirledi... TAKVİM gazetesi, 27 Şubat tarihinde Pulitzer ödüllü gazeteci Seymour Hersh'ün özel açıklamalarını manşetine taşıdı. Hersh, "Bölgesel güç Türkiye, küresel güç olmak istiyor. Türk ordusu, dünyanın en büyük 4. ordusu. Tek eksiği ise uçak gemisi. Türkiye, yakın bir dönemde uçak gemisine sahip olacak. ABD ile F-35 savaş uçakları konusunda uzun süredir yapılan pazarlık da sonuçlandı" demişti.

SÜPER DENİZALTI PLANI
O günden itibaren Türkiye'nin tartışmaya başladığı bu konu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Murat Bilgel tarafından doğrulandı. İşte Bilgel'in ABD ordusunun dergisi Proceedings'e yaptığı açıklamalar:
Donanma olarak öncelikli hedefimiz, iyi eğitimli, iyi donanımlı, stratejik mesafelere kısa sürede intikal edebilen bir Deniz Kuvvetleri oluşturmak.
Hava taşıma kapasitemizi artırmayı planlıyoruz. Uçak gemisi, çok rollü firkateyn ve insansız helikopter, bu planın öncelikleri arasında. Uzun süre su altında görev yapabilen denizaltı da planımızın bir parçası.

100 F-35 GELİYOR
Şu anda Türk Hava Kuvvetleri'nin envanterinde uçak gemisine iniş yapabilecek uçak bulunmuyor. Uçak gemilerine dikey iniş ve kalkış yapabilecek (STOVL) uçakların tedarikine de başlıyoruz. Türk uçak gemisi öncelikli olarak, uluslararası operasyonlarda NATO savaş uçaklarına ve helikopterlere hizmet verecek.
Proje kapsamında, 100 adet F-35 uçağı satın alınması önceden kararlaştırıldı.
Deniz Kuvvetleri 140 metre uzunluğunda, 24 bin tonluk bir uçak gemisine sahip olacak. 41 uçak gemide bulunacak. Geminin maliyeti yaklaşık 1.5 milyar dolar. En fazla 5 yıl içinde inşaa edilecek.

AMERİKA'DA 19 TANE VAR
Amerika: 6. filoda 2 uçak gemisi, denizaltılar, 175 savaş uçağı var. ABD'nin elindeki toplam uçak gemisi ise 19.
RUSYA: Uçak gemisi Amiral Kuznetsov ve 5 adet destek gemisi, 11 denizaltı var.
FRANSA: Porte-avions gibi 2 uçak gemisi, 10 denizaltısı, 115 savaş gemisi var.
İSPANYA: 1 uçak gemisi.
İTALYA: 2 uçak gemisi, 4 destroyer, 12 firkateyn, 6 denizaltısı bulunuyor.
TÜRKİYE: 16 denizaltı, 26 fırkateyn, 22 hücumbot, 92 adet mayın arama gemisi var.