"PKK, Ergenekon'un bir ayağıdır; Öcalan bu işin içindedir"

Kürt siyasetçi-yazar Kemal Burkay, PKK terör örgütünün derin devlet projesi olduğunu söyledi.

Giriş Tarihi 26 Ocak 2012, 00:00 Güncelleme 26 Ocak 2012, 15:59
PKK, Ergenekon’un bir ayağıdır; Öcalan bu işin içindedir

İÇİNDEKİLER

PKK'nın Ergenekon içinde bir ayak olduğuna dikkat çeken Burkay, Abdullah Öcalan başta olmak üzere bazı örgüt yöneticilerinin bu işin içinde olduğunu belirtti.

Son dönemde yaptığı açıklamalar ile kamuoyunun dikkatini çeken Kemal Burkay, TRT Haber'de gündeme ilişkin soruları cevapladı. Diyarbakır İçkale'deki faili meçhul kazıları değerlendiren Burkay, söz konusu cinayetlerin faillerinin belli olduğunu dile getirdi. Faili meçhul cinayetlerin JİTEM tarafından işlendiğini belirten Burkay, "Bunların kimler tarafından nasıl işlendiği o zamanlar kamuoyunda biliniyordu. Bunların bir bölümü JİTEM denen örgüt tarafından işlendi. JİTEM taşeron da kullandı bu cinayetleri işlerken. Hizbullah'ı kullandı bir dönem. Sokak ortasında insanlar satırla öldürülüyordu; ama katiller yakalanmıyordu. Yakalananlar da serbest bırakılıyordu. Hizbullah'ın jandarma bölgesinde eğitim gördüğü biliniyordu. Bu tür cinayetlerin devlet içinde yuvalanmış kendisini gizleyen ve yasal koruma gören birtakım örgütler tarafından işlendiği çok iyi biliniyordu." diye konuştu.

JİTEM'in eylemlerinin 1990'lı yıllarda çok hızlandığını anlatan Burkay, "Bu olayların yaşandığı zaman dilimi Süleyman Demirel'in Cumhurbaşkanı olduğu, Tansu Çiller'in Başbakan, Mehmet Ağar'ın İçişleri Bakanı olduğu döneme rastlıyor. Yalnızca onlar değil, olağanüstü hal valileri bunların hepsinin haberi vardı olan bitenlerden. Bu dönemde Milli Güvenlik Kurulu'nda bu konuda karar alındığı bu tür cinayetlere bu tür eylemlere yasal koruma getirildiği biliniyor. Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım gibi kişiler bu dönemde serbestçe faaliyet gösterdiler. Bunlar jandarma komutanları ile aynı masalara oturuyorlardı." ifadelerini kullandı.

Terör örgütü PKK konusunda da değerlendirmelerde bulunan Burkay, örgütün Ergenekon'un Kürt ayağı olduğuna vurgu yaptı. Abdullah Öcalan'ın bu işin içinde olduğunu savunan Burkay, "Nasıl Hizbullah oluşturuldu, daha sonra defteri dürüldü. PKK olayı da benzerdir. PKK 1970'lerde ortaya çıktı. PKK'nın kuruluşunun bir derin devlet projesi olduğunu geçmişten beri söyledim. PKK, c'un Kürtler içindeki bir ayağıydı. Bugün de Ergenekon ile ilişki içinde olan bir ayaktır. Abdullah Öcalan başta olmak üzere PKK'nın kuruluşunda rol alan birçok insan bu işin içindedir. PKK derin devlet tarafından oluşturulan bir örgüttür." şeklinde konuştu.

PKK'nın 80'li yıllarda birçok arkadaşını katlettiğini anlatan Burkay, "1980'li yıllarda PKK bizim yoldaşlarımıza bize ve diğer Kürt örgütlerine yurt dışında olan cuntaya karşı muhalefet eden lobi çalışmaları yapan insanlara karşı Kürt veya Türklere karşı saldırılar başlattı. Bizim değerli yoldaşımız Hüseyin Akagündüz ve Ramazan Adıgündüz adlı yoldaşımızı katlettiler. PKK, Beka Vadisi'nde özellikle de Güney Kürdistan'da orada kurmuş olduğu kamplarda kendisine muhalefet eden şu veya bu bahane ile birçok insanı katletti. Bunlardan bir tanesi PKK'nın merkez komitesi üyesi Bingöllü Mesut Altınok'tur. Resul işkence edilerek kurşuna dizilerek öldürüldü. Bunun gibi orada haksız yere yargılanmış çok insan var. Ölüm tarlaları var. Bunların yüzlerce binlerce olduğunu biliyorum. Öcalan 15 bin rakamını verdi." diye konuştu.