Kılıçdaroğlu: Fransa bu yükün altından kalkamaz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay'ın şehit edilişinin 81. yıldönümü anma törenlerinin ardından Menemen Belediyesi'ni ziyaret etti.

Giriş Tarihi 23 Aralık 2011, 00:00 Güncelleme 23 Aralık 2011, 14:12
Kılıçdaroğlu: Fransa bu yükün altından kalkamaz

İÇİNDEKİLER

Ziyaret sırasında gazetecilerin sorularını da cevaplayan Kılıçdaroğlu, "Dün Fransız Parlamentosu'nda alınan karar, aydınlanmanın ilk imzasını atan Fransız tarihine düşen bir gölgedir. Fransa, bu yükün altından kalkamaz. Demokrasiyi, özgürlüğü, eşitliği, adaleti savunacaksınız ama bunu savunan, savunduğunu söyleyen, geçmişten güçlü bir tarihî miras devralan Fransız Ulusal Meclisi, düşünce özgürlüğünü yasaklayacak. Bunu anlamakta gerçekten zorluk çekiyorum." dedi.
Fransa'nın bu ayıbı temizlemesi gerektiğini belirten CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Fransa'nın aydınlarına, sosyal demokratlarına, işçi hareketine, işçilerine buradan, onları çok seven bir kişi olarak seslenmek istiyorum. Düşünce özgürlüğünün önündeki bütün engellerin kaldırılması, dünyadaki bütün aydınların ortak talebidir. Bu talebi, hiçbir ayrım gözetmeksizin Fransa'da daha yüksek sesle seslendirmek durumundadırlar. Fransa'nın ayıbını Fransa'nın aydınları ortadan kaldıracaktır, buna inanıyorum." şeklinde konuştu.

Dün (22 Aralık) Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la AK Parti Genel Merkezi'nde yaptığı görüşme hakkında da bilgi veren Kılıçdaroğlu, "Biz CHP olarak elimizden gelen her türlü katkıyı vereceğiz. Hükümetin mücadelesini destekleyeceğiz. Bu, Türkiye'nin ulusal bir sorunudur. Ulusal bir sorun karşısında ortak hareket etmenin ne anlama geldiğini CHP çok iyi bilir. Oraya daha fazla milletvekilimizi göndereceğiz. Gerekirse ben kişisel temaslarda bulunacağım. Bu ayıbın ortadan kaldırılmasını hep beraber talep edeceğiz. Umarım başarıya ulaşmış oluruz." dedi.

Hükümetin aldığı önlemleri yeterli bulup bulmadığıyla ilgili soruya ise, "Hükümetin aldığı birinci aşama önlemler güzel. Başbakan tarafından, bundan sonra da bazı önlemler alınacağı söylendi. O önlemlere de destek vereceğiz." cevabını verdi. Başka bir gazetecinin, "Fransa'ya gidip Ermeni soykırımının yalan olduğunu söyler misiniz?" sorusuna karşılık ise, "İş o aşamaya gelirse gerekirse onu da yaparız." dedi.

AK Parti Genel Merkezi'ne, Başbakan Erdoğan'a geçmiş olsun demek için gittiğini söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu, orada yaptıkları görüşmede Fransa konusunda ortak bir çaba harcamaya karar verdiklerini aktardı. Menemen'de Kubilay'ı andıklarını hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Bugün devrim şehidi Kubilay'ı andık. Gençlik, yüreklerindeki ateşi mikrofonla dile getirdi. Türkiye'nin birliği ve beraberliği için mücadele eden bütün şehitlerimizi saygıyla anıyoruz. Bir şairimizin dediği gibi, 'Bayrakları bayrak yapan, üstündeki kandır. Toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır.' Kubilay, adeta bu şiirin bir simgesidir." diye konuştu.