Ve Erdoğan o belgeyi açıkladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda Dersim katliamı ile ilgili beklenen açıklamayı yaptı.

Giriş Tarihi 23 Kasım 2011, 00:00 Güncelleme 23 Kasım 2011, 12:26
Ve Erdoğan o belgeyi açıkladı

İÇİNDEKİLER

DERSİM KATLİAMINI KİM YAPTI?

''Dersim'de, adım adım çerçevesi çizilmiş, bahaneleri hazırlanmış bir operasyon var'' Erdoğan, Dersim'e yapılan operasyonların ''bir isyanın bastırılması'' olarak zihinlerde ve vicdanlarda meşrulaştırılmaya çalışıldığını belirterek, ''Bunu iddia edenlere karşı söyleyecek çok söz var... Ama, ilk Mecliste Dersim Mebusu olarak, bizzat Atatürk tarafından davet edilen Diyap Ağa'dan hiç kimse bahsetmiyor. Dersim operasyonları sonucunda tutuklanan ve asılan Seyit Rıza'nın, 1915 olayları sırasında işgalci ordulara karşı savaştığından, dönemin valisi tarafından da 'din ve namusuyla bize hizmet etti' diyerek şereflendirildiğinden kimse bahsetmiyor'' dedi.

KILIÇDAROĞLU'NA DİASPORA TEPKİSİ: HADDİNİ BİL

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na hitaben ''Sen beni gelip Ermeni Diasporası ile aynı yere oturtmaya kalkıyorsun. Sana yazıklar olsun... Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Tayyip Erdoğan'ı, Ermeni Diasporası ile aynı yere oturtacak olanın alnını karışlarım. Haddini bileceksin''

Seyit Rıza: kerbelenaın çocuklarıyız, hatasızız ve masumuz.

Seyit Rıza'nın hikayesi yürek burkucudur. Şöyle anlatılıyor:

"Son sözünü sordum. 40 liram var oğluma verirsiniz dedi. Bu sırada Fındık Hafız asılıyordu. Asarken iki kez ip koptu. Fındık Hafız'ın idamı bitti. Seyit Rıza'yı meydana çıkardık. Soğuktu etrafta kimseler yoktu. Ama Seyit Rıza meydan insan dolmuş gibi sessizliğe hitap etti. "Evladı kerbalayık. Bir hatayık. Ayıptır zulümdür, cinayettir" diyor. Sayısı bugün daha bilinmeyen binlerce insan katlediliyor. Yuvalar yıkılıyor."

DERSİM'DE ÇOLUK ÇOCUK DEMEDEN KATLEDİLDİ

Bakın Dersim'de havadan ve karadan, gaz atılarak çoluk çocuk demeden katledildi. Bakın bu işin banisi sizsiniz. Devlet olarak özür dilenir. Ama üzerinize düşeni de yapın. Belgelerde binlerce çocuk ve kadının öldürüldüğü yazıyor. Devlet adına özür dilenecekse ben dilerim.

100 ADET BASILMIŞ SADECE

Bu rapor sadece 100 adet basılarak, gizli ve zat'a mahsus olarak belli yerlere gönderilmiş bir rapordur. Sayın Kılıçdaroğlu, belge ve arşivden bahsetti. Başbakanlığın arşivi açıktır. Sayın Kılıçdaroğlu görmek istiyorsan buyurursun görürsün incelersin. O şartlar içerisinde de bu konudaki bilgisizliğini giderirsin.

DERSİM'E YAPILACAK HAREKATIN AYRINTILARI

Ne var bu raporda? Sadece birkaç cümleyi aktarıyorum: Sayfa 199. 1926 yılında mülkiye müfettişi Hamdi beyin raporuna atıf yapılıyor. Dersim hükümeti cumhuriye için bir çıbandır. Bu çıban üzerinde kati bir ameliye yapmak ve ihtimalatı selameti memleket namına farzı ayımdır diyor.

Ve 201. sayfasında. Dersim Türkiye için cehalet, maişet darlığı, dahili ve harici tesvilat ve Kürtlük temalüatı ile bulaşmış tehlikeli bir çıbandır. Kesin bir ameliyeye tabii tutulması lazımdır. Bunun için evvela silah toplamak ardından ıslahat yapmak icap eder. Bu rapor eski raporları hatırlattıktan sonra kendi çözüm önerilerini ortaya koyuyor. Dersim'e yapılacak harekatın ayrıntıları, göç ettirilecek aşiretlerin listesi anlatılıyor.

HABERİN VAR MI BUNLARDAN

1935 yılında bir kanun çıkarılıyor. Adı Tunceli vilayetinin idaresi hakkında kanun. O zaman sadece Tunceli'yi kapsamıyor, şimdiki çevre illeri de kapsıyor.

Tunceli vilayetine kor komutan rütbesinde bir zat, vali ve bir kumandan olarak seçilir. Sonra bu vali ve kumandana yasada çok enteresan haklar tanınıyor. Mesela, gerek görürlerse aileleri bir yerden bir yere göç ettirebilir. Mesela idam hükümleri hemen infaz yapılır. Sayın Kılıçdaroğlu haberin var mı bunlardan?

BÜYÜK BİR DRAM YAŞANIYOR

Mesela ceza mahkemelerinde verilen kararların temyizine gerek yoktur. İşte bu kanunun ardından hazırlıklar yapılıyor. 1937-38-39 yıllarında Dersim'de maalesef büyük bir dram yaşanıyor. Havadan, karadan toplarla Dersim'de hareket eden her şey katlediliyor.

SADECE CHP VAR

Dersim olayları sırasında oralarda asker olan bir isim veriyorum. Muhsin Batur. Kim olduğunu biliyorsunuz değil mi? O dönemde sadece CHP var. Şimdi CHP kendi geçmişini güya bunlardan kurtaracak onun için bana fatura kesmek istiyor. Özür dilesin diyor. Bütün bu işlerin valisi her şeyi sizsiniz. Bizim devlet olarak özür dilememize mani bir şey yok ama. Bu işin nedeni sizin zihniyetiniz, CHP zihniyeti. Buna eski defterleri karıştırmak denmez.

BAŞBAKAN CELAL BAYAR

23 Aralık 1938. Tunceli'den 11 bin 683 kişinin sürüldüğünü belirten, iki bin kişinin daha sürülmesini karara bağlayan bakanlar kurulu kararı. Burda da Başbakan kim biliyor musunuz? İsmet İnönü, Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, Başbakan Celal Bayar.

İNÖNÜ'NÜN İMZASI VAR

2 bin kişinin dersim'den sürülmesini öngörülen kararda İsmet İnönü'nün imzası var. O dönemki idam kararlarına imza atan Hakim Ali Çetinkaya'ya Kılıçdaroğlu sahip çıkıyor.