Susurluk yolcusu

Yükü derin olan kamyon, önemli bir virajı aldı. Susurluk Davası'nda yargılanan Mehmet Ağar, 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Eylül 2011 Güncelleme 16 Eylül 2011, 00:00
Susurluk yolcusu

İÇİNDEKİLER

Tarihler 3 Kasım 1996'yı gösterdiğinde Balıkesir'in Susurluk ilçesi korkunç bir kazaya sahne olmuştu. 06 AC 600 plakalı Mercedes, benzin istasyonundan çıkan kamyona çarpmıştı. Saat 19.30 sıralarında meydana gelen kaza ilk anlarda sıradan bir asayiş olayı sanılmıştı. Ancak gün ağardıkça, kazadaki derin sorular da gün yüzüne çıktı. Çünkü kazada ölenler İstanbul Polis Okulu Müdürü Hüseyin Kocadağ, Abdullah Çatlı ve Çatlı ile beraber olduğu öne sürülen Gonca Us'tu. Yaralı kurtulan yolcu ise Mercedes'in de sahibi olan dönemin DYP Milletvekili Sedat Bucak'tı.

SUÇ ÖRGÜTÜ YÖNETİCİSİ
İşte "devlet-siyaset-mafya" üçgenini gün yüzüne çıkaran bu kaza 15 yıl sonra önemli bir isme uzandı. Ankara Özel Yetkili 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Ağar'ın "suç örgütü yöneticisi" olduğuna karar verdi ve Susurluk davasında 5 yıl hapse mahkum etti. Mahkeme ayrıca Ağar'ın "müebbeden kamu hizmetlerinden yasaklanmasını" da hükme bağladı. Ağar, Ankara 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını temyiz edecek. Yargıtay'ın yapacağı temyiz incelemesi sonunda karar bu haliyle kesinleşirse Ağar'ın cezasının infazına geçilecek. İnfaz Yasası'na göre 3 yıl 9 ay cezaevinde tutulacak. Yargıtay, yerel mahkemenin kararını bozarsa Ağar 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden yargılanacak.

'ŞAHİNLE ÇALIŞMAK ŞEREFTİR'
"Cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturduğu' suçlamasıyla 5 yıl hapse çarptırılan Mehmet Ağar ise konuyla ilgili ilginç açıklamalarda bulundu. Ağar, "Avukatlar yazılı bir açıklama yapacak. Yargıtay sonucunu bekleyelim. Vicdanım rahat" dedi. Bu arada Mehmet Ağar'ın dokunulmazlığının kaldırılması için Meclis Genel Kurulu 1997 ve 1998 yıllarında iki karar almıştı. Ağar, dokunulmazlığının kaldırıldığı 11 Aralık 1997 ve 21 Temmuz 1998 tarihli Genel Kurul toplantılarında yaptığı konuşmalarda şunu söylemişti: "MİT görevlisi ve eski Emniyet Genel Müdürlüğü Müşaviri Korkut Eken ve eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin ile çalışmak benim için bir şereftir. İddiaların hepsi hukuk duvarına çarparak geri dönecek."

ÇARKIN: AĞAR, ÖZEL HAREKAT'IN YAPTIĞI TÜM İNFAZLARI BİLİYORDU
Mehmet Ağar'la ilgili son iddialar ise geçtiğimiz aylarda Eski Özel Harekatçı Ayhan Çarkın'dan gelmişti. Susurluk davası tutuklularından olan Çarkın, savcılıktaki ifadesinde yaptıkları tüm eylemlerinden Mehmet Ağar ve İbrahim Şahin'in bilgisi olduğunu belirtmişti. Çarkın, "İbrahim Şahin bir listeden söz ediyordu. Bunlar devletin bekaası ile ilgili işler. Ne dersek onu yapın' diyordu. Mehmet Ağar ve İbrahim Şahin'in bizim yaptığımız her eylemden bilgisi vardı. Bu grup içinde görev yaptığım zaman ne yaptığımı anlayamadığım eylem ve işlemlerle karşılaştım" demişti. Bu arada Ankara 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi, Çarkın'ın Ağar'ın yargılandığı davada tanık olarak dinlenmesini reddetti.

ÇATLI VE ÖZ'E KALKAN OLDU
Ağar'ın yargılanmasına neden olan iddia, Emniyet Genel Müdürü olduğu 1993- 1996 dönemine denk düşüyordu. Ağar için ortaya atılan iddia şöyle özetleniyordu: "Cürüm işlemek için silahlı teşekkül meydana getirmek, gıyabi tutuklu sanık Abdullah Çatlı'nın saklı bulunduğu yeri bildiği halde yetkili mercilere haber vermemek ve gizlenmesine yardım etmek. Yasalara aykırı olarak Çatlı ve Yaşar Öz'e silah taşıma izin belgesi vermek suretiyle görevi kötüye kullanmak. Yasalara aykırı olarak Abdullah Çatlı ve Yaşar Öz'e hususi damgalı (yeşil) pasaport verilmesini sağlamak suretiyle görevi kötüye kullanmak."


Ersan ATAR